Pensionarii cu mai puțin de 15 ani de cotizații vor avea posibilitatea de a alege între a primi o alocație socială sau pensia minimă garantată, care va fi determinată în funcție de cuantumul contribuțiilor lor.
Seniorii care aleg să primească pensia minimă garantată trebuie să facă această hotărâre cu cel puțin trei luni înainte de publicarea acestei legi în Monitorul Oficial.
Aproximativ un milion de pensionari din România primesc în prezent pensia minimă garantată de 640 de lei.
Pensionarii își vor putea alege venitul după recalcularea pensiilor
„O noutate adusă de proiectul de lege este introducerea opţiunii pentru indemnizaţia socială minimă. Pensionarii aflaţi deja în plată, care au stagiul de cotizare sub 15 ani, vor putea opta între pensie şi indemnizaţia socială minimă, cu trei luni înainte de aplicarea efectivă a legii. Opțiunea se va face prin Poştă, cu formular pretimbrat primit de la Casa Naţională de Pensii Publice, pentru a evita cozi interminabile la ghişee”,se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Muncii.
Pensiile vor fi recalculate după noua formulă pentru persoanele care vor să iasă la pensie, dar au mai puțin de 15 ani de contribuții. Persoanele în cauză pot opta pentru indemnizația socială, dacă suma stabilită în urma acestei recalculări nu depășește indemnizația socială. Potrivit reprezentanților ministerului, cei care nu aleg în cele din urmă indemnizația socială în termenul de trei luni prevăzut de stat vor rămâne cu suma calculată pe baza contribuțiilor.
Din anul 2009, s-a introdus pensia minimă garantată pentru a asigura că toți pensionarii care primesc o pensie sub nivelul minim stabilit să beneficieze de un sprijin financiar corespunzător. Acest sprijin constă într-o sumă fixă, și anume 640 de lei, astfel încât acești pensionari să primească cel puțin această valoare. Conform noilor prevederi legale, pensionarii care se încadrează în categoria celor cu pensii sub nivelul minim au posibilitatea să decidă dacă doresc să rămână în sistemul de pensii actual, însă doar pe baza contribuțiilor proprii, fără a mai primi un supliment de la stat, așa cum se întâmpla înainte. Prin urmare, statul nu va mai completa diferența dintre suma pe care fiecare ar trebui să o primească în funcție de propriile contribuții și pensia minimă garantată de 640 de lei.
În acest caz, viitorii pensionari au opțiunea de a apela la sistemul de asigurări sociale. Concret, alegând să participe la acest sistem, persoanele în vârstă renunță la statutul de pensionar, care este garantat în prezent de Constituție și nu poate fi diminuat sau eliminat.
Cine este exceptat de la regulă?
Pensionarii care primesc o pensie pentru limită de vârstă și care au servit minimul necesar între 10 și 15 ani reprezintă însă o excepție de la această reglementare. În această categorie sunt incluși cei care primesc deja o pensie în momentul în care această lege intră în vigoare.
Potrivit proiectului de lege, pentru a ieși la pensie, o persoană trebuie să fi lucrat cel puțin 15 ani.
În prezent, indiferent dacă au cotizat 13 ani sau 35 de ani, toți pensionarii primesc o plată minimă de 640 de lei. Modelul revizuit, însă, prevede că un pensionar va primi 45% din salariul minim brut pe economie pentru minimum 15 ani, plus 1% din salariul minim brut pentru fiecare an lucrat în plus față de cei 15 ani.
Simona Bucura Oprescu, actualul ministru al Muncii, a dat o explicație cu privire la viitoarele modificări ale pensiilor din România. Ea subliniază că românii care primesc pensii modeste vor beneficia de venituri mai mari.
”Analizând jaloanele din PNRR și condiționările, prin noua lege vom avea următoarele principii: diferența de stagiu complet, toate veniturile pentru contribuții la stat, indemnizație socială și pensii pe contributivitate, o echilibrare pentru condițiile speciale și deosebite de muncă, perspectiva ieșirii la pensie la vârsta egală, egalizare care se va face treptat până în 2035, posibilitatea de a continua activitatea de muncă și după vârsta de 65 de ani și o serie de bonificații la pensie.
Cel mai important aspect pe care românii trebuie să îl știe este că avem în atenție reorganizarea pensiilor. În primul rând, pentru cei care au pensii mici, aceștia trebuie să beneficieze de o creștere. Este important de știut că vom avea o creștere a indemnizației minime astfel încât să avem pensionari cu venituri mai bune”, a explicat ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, conform romaniatv.net.