Lifestyle

Scenarii privind războiul din Ucraina, făcute publice de un general din armata SUA. Când devine România „punct fierbinte”

Scenarii privind războiul din Ucraina, făcute publice de un general din armata SUA. Când devine România „punct fierbinte”
Foto: general Ben Hodges

Ben Hodges, general în rezervă si fost comandant al armatelor SUA din Europa, consideră că Ucraina va realiza, la un moment dat, o contraofensivă importantă. De asemenea, potrivit generalului, distrugerea instalațiilor de întreținere și alimentare de la Sevastopol ar fi utilă pentru scoaterea Marinei ruse din luptă.

Scenarii privind războiul din Ucraina, făcute publice de un general din armata SUA. Când devine România „punct fierbinte”

Totodată, generalul apreciază ca fiind probabilă o victorie a Ucrainei în estul țării, dar care, din păcate, nu ar include și Crimeea.

Contrar acestui scenariu, dacă rușii ar ajunge la Odesa, Ucraina ar fi izolată de Marea Neagră, posibilitate care ar avea repercusiuni grave asupra Securității regiunii Mării Negre, afectate de amenințarea rusă. Generalul se referă la trimiterea de către soldați americani pe flancul estic al NATO. Marea Neagră devine centru de greutate atât pentru americani, cât și pentru NATO și Europa. De aceea, consideră extrem de importantă amplasarea de baze permanente, aliate, în regiunea Mării Negre.

România în actuala situație securitară

 Prin creșterea în importanță strategică a Mării Negre, România devine implicit punct fierbinte în materie de securitate. Generalul american își exprimă speranța că autoritățile române vor investi în infrastructura de transport, astfel încât să poată fi realizată o apărare avansată în condiții optime. De asemenea, apreciază că apărarea avansată reprezintă o soluție mult mai utilă în contextul actual. O eventuală expansiune a Rusiei dincolo de Odessa ar reprezenta o adevărată amenințare pentru statele riverane Mării Negre, inclusiv România și Bulgaria, state membre NATO. În actuala situație securitară, generalul consideră că România a luat decizii importante de descurajare, a demonstrat că este un membru activ și de încredere al NATO și anticipează o creștere a forțelor americane în România, decizii care vor fi luate în lunile următoare, probabil la summitului NATO de la Madrid. Tot generalul scoate în evidență importanța bazelor militare pe flancul estic (Estonia, România, Polonia).

Referitor la NATO, generalul apreciază extrem de utilă posibila aderare a Finlandei și Suediei, ca un semn de întărire al alianței.

Efecte asupra Republicii Moldova

 Potrivit generalului Hodges, Republica Moldova nu este iminent amenințată, întrucât trupele ruse din Transnistria nu sunt deloc pregătite. Perspectiva unei uniuni a Transnistriei cu Rusia este improbabilă. Consideră că, la un moment dat, Republica Moldova și Ucraina ar putea decide să rezolve problema Transnistriei de comun acord.

Generalul crede că Ucraina va câștiga

Generalul Ben Hodges  exprimă convingerea că Ucraina va câștiga, finalmente, întrucât Rusia a pierdut deja foarte mult în plan strategic, este izolată pe plan internațional, iar economic, situația este înrăutățită.

Rușii nu și-au atins niciun obiectiv la nivel operațional. Există un risc major, generat de faptul că Rusia țintește puncte strategice la Marea Neagră. Cu toate acestea, generalul spune că Rusia nu va obține nimic din ceea ce și-a propus, deoarece tot ce a câștigat până acum a fost recucerit de ucrainieni, mai puțin Crimeea și Donbas-ul.

Dificultatea pentru Ucraina, în acest moment, rezidă în blocarea accesului la porturile din Marea Neagră și a blocadei din Odessa, ceea ce face imposibil exportul cerealelor. Dar, subliniază generalul, e o chestiune de timp până ce Ucraina va contraataca. Planurile Rusiei nu corespund astfel cu ceea ce este pe hârtie.

Rușii nu vor capitula niciodată

 Rușii nu vor accepta niciodată să capituleze, fapt confirmat și de ambasadorul Federației la Washington D.C. Înfrângerea Rusiei nu va fi niciodată recunoscută de către ruși. Rusia nu respectă nicio lege internațională, iar plecând de la această premisă, generalul se arată îngrijorat pentru soarta batalionului Azov, care este cel pe care Putin a început să-l transforme în personajul cel rău. Generalul subliniază astfel importanța ca acești soldați să fie tratați în conformitate cu Dreptul Internațional și legea conflictului armat.

Rolul Turciei în ecuație

Rolul Turciei în actuala situație este extrem de important, atât din punct de vedere strategic, cât și politic, deoarece furnizează drone Ucrainei. Ar putea acționa în deblocarea rutelor maritime de transport și, nu în ultimul rând, ar putea media între liderul ucrainean și rus pentru reluarea negocierilor directe.

Concluziile analistului militar

Războiul din Ucraina a crescut importanța strategică a Mării Negre și, implicit, a României, a revigorat NATO, a demonstrat unitatea europeană mai mult ca niciodată și a scos la iveală necesitatea consolidării flancului estic. România are astfel o oportunitate extraordinară de a-și demonstra capacitatea și statutul de actor geostrategic important în plan regional.