Lifestyle

Scăpați de tusea uscată cu miere! Trei rețete simple și ieftine care vă vindecă de durerile în gât

Scăpați de tusea uscată cu miere! Trei rețete simple și ieftine care vă vindecă de durerile în gât

Mierea, „alimentul minune”, are numeroase proprietăți terapeutice și antibacteriene demonstrate științific, pe care le puteți folosi pentru a vă trata singuri, simplu și rapid atunci când tusea nu vă mai dă pace.

Mierea este un aliment complet, utilizat în aproape toată lumea de mii de ani. Produsul fabricat de albine include mai multe substanțe nutritive, iar acest lucru îl face recomandat pentru a fi inclus în alimentația unei game extinse de consumatori, de la copii până la persoane în vârstă. Mai ales că, spre deosebire de zahărul rafinat, este un îndulcitor 100% natural.

Recomandată persoanelor care fac efort, atât fizic, cât și intelectual, dar și celor vârstnice, o portie de 100 de grame de miere de albine are aproximativ 300 de calorii, dar și:

– Potasiu – 52 mg,

– Calciu – 6 mg,

– Magneziu – 2 mg,

– Vitamina C – 0,5 mg,

– Sodiu – 4 mg,

– Fier – 0,4 mg,

– Carbohidrați – 82 g,

– Proteine – 0,3 g.

Mierea are totodată proprietăți antibacteriene și o eficiență crescută împotriva infecțiilor respiratorii. Remediile pe bază de miere ameliorează durerile de gât și tusea, pentru că este un bun emolient, ajutând la calmarea gâtului iritat și a acceselor de tuse. În cazul tusei uscate, mierea de albine s-a dovedit un remediu la fel de eficace ca medicamentele antitusivele.

Iată trei rețete care vă pot ajuta să scăpați rapid de toate aceste probleme și care sunt simplu de preparat, nu necesită ingrediente speciale, sunt ieftine și foarte eficiente:

Sirop de pătlagină cu miere

Ingrediente: 200 g frunze de pătlagină proaspete, 400 ml apă și 100 g miere.

Preparare: Planta se fierbe într-un vas acoperit, la foc mic, timp de 30 de minute. Se lasă să se răcească, se stoarce și lichidul se strecoară printr-o pânză deasă într-un vas. După ce s-a răcit, se adaugă mierea și s amestecă până la omogenizare.

Adiministrare: 1-6 lingurițe pentru copii, în funcție de vârstă, 3-6 linguri pentru adulți, până la 7 zile. Se poate repeta după o săptămână pauză.

Păstrare: Preparatul poate fi păstrat, zile în vase de sticlă sau ceramică închise ermetic, la frigider timp de o săptămână sau la temperatura camerei 2-3 zile. Se lasă la încălzit înainte de administrare numai cantitatea necesară.

Contradindicații: nu se administrează persoanelor care suferă de diabet zaharat.

Sirop de lămâie cu miere

Ingrediente: 1 lămâie potrivită, 2 linguri glicerină și un pahar cu miere.

Preparare: Lămâia bine spălată se fierbe cu coajă cu tot, la foc mic, timp de 10 minute, în 100 ml apă. Se lasă să se răcească, se stoarce și se strecoară prin tifon, iar peste lichidul obținut se adaugă glicerina și mierea. Se amestecă până la omogenizare și se păstrează la frigider.

Administrare: 1-6 lingurițe pentru copii, în funcție de vârstă, 3-6 linguri pentru adulți, până la terminarea siropului. Se administrează până când cedează tusea, apoi dozele se scad treptat.

Păstrare: Preparatul poate fi păstrat, zile în vase de sticlă sau ceramică închise ermetic, la frigider timp de o săptămână sau la temperatura camerei 2-3 zile. Se lasă la încălzit înainte de administrare numai cantitatea necesară.

Contradindicații: nu se administrează persoanelor care suferă de diabet zaharat.

Sirop de ceapă cu miere

Ingrediente: o ceapă mai mare sau două potrivite și 100 g miere.

Preparare: Ceapă se coace în spuză sau într-o tăviță în cuptor, până ce se înmoai bine. Se curăță de foile galbene, se terciuieește miezul într-un vas curat, iar după ce s-a răcorit se adaugă mierea și se amestecă bine, eventual se subțiază cu puțină apă fiartă și răcită.

Administrare: 1-6 lingurițe pentru copii, în funcție de vârstă, 3-6 linguri pentru adulți, până la terminarea siropului. Se administrează până când cedează tusea, apoi dozele se scad treptat.

Contradindicații: nu se administrează persoanelor care suferă de diabet zaharat.