Actual Social

Scandalul medicamentului pentru bolnavii de tiroidă. S-a ajuns în instanță, unde compania pharma e acuzată de înşelăciune

Scandalul medicamentului pentru bolnavii de tiroidă. S-a ajuns în instanță, unde compania pharma e acuzată de înşelăciune
francetvinfo.fr/ 360medical.ro

În Franța, filiala companiei farmaceutice germane Merck a fost inculpată pentru „înșelăciune agravantă” pentru că a schimbat formula medicamentului Levothyrox conceput împotriva problemelor tiroidiene.

Compania Merck, acuzată pentru „înşelăciune în formă agravantă”

 Într-un comunicat grupul farmaceutic a anunțat că „Directorul Merck din Franţa a fost audiat la Tribunalul Judiciar din Marsilia, o audiere la finalul căreia „judecătorul de instrucţie a decis să pună compania Merck sub acuzare pentru înşelăciune în formă agravantă”.

Pentru acest medicament prescris împotriva hipotiroidiei, punerea sub acuzare a fost asociată cu „modalităţi de informare implementate în momentul tranziţiei de la vechea la nouă formulă, în 2017”.

În perioada martie 2017-aprilie 2018, aproximativ 31.000 de pacienţi, care s-au confruntat cu migrene, insomnii şi ameţeli, au reclamat compoziția nouă a medicamentului (care modifică unii dintre excipienţii săi pentru a aduce mai multă stabilitate produsului farmaceutic). Apoi, pacienții au cerut restituirea vechii formule a medicamentului, iar pentru aceasta au făcut o petiție, adunând  peste 170.000 de semnături.

Ulterior, în anul 2018 a fost deschisă o anchetă penală pentru înşelăciune în formă agravată, omucidere şi vătămări involuntare.

Ca urmare, grupul Merck a fost condamnat în anul 2020 la plata unor despăgubiri pentru un număr de peste 3.300 de pacienţi, care au suferit efecte secundare în urma schimbării formulei iniţiale a medicamentului Levothyrox. Merck a făcut recurs, pe care în secţiunea civilă a procesului, Curtea de Casaţie din Franţa i l-a  respins în luna martie.

În decizia sa, cea mai înaltă instanţă franceză a estimat că „atunci când compoziţia unui medicament se modifică şi când această evoluţie a formulei sale nu este semnalată în mod explicit în prospect, producătorului şi operatorului le poate fi reproşată o lipsă de informare a publicului”, care poate „să cauzeze un prejudiciu moral”.
Distribuția vechii formule, care urma să se oprească în 2020, a fost în cele din urmă extinsă de mai multe ori și va continua cel puțin până la sfârșitul anului 2022, citează national.ro

Lipsa Euthyrox din România

Referitor la medicamentele concepute împotriva problemelor tiroidiene, reamintim și scandalul generat la noi în țară anul trecut când, din luna februarie 2021, cunoscutul Euthyrox a început să lipsească din farmacii.

Ce s-a întâmplat, de fapt

Ulterior unei anchete despre import-exportul de medicamente, inițiată de Evenimentul Zilei, s-a ajuns la concluzia că „în spatele” penuriei de Euthyrox din farmacii era în curs de desfășurare o adevărată afacere, bineînțeles cu implicații politice. Deși bolnavilor li se dădeau asigurări că medicamentul va putea fi găsit din luna martie 2021, acesta continua să lipsească, scria Simona Ionescu, redactorul-șef al publicației.

Care a fost explicația lipsei acestui medicament din farmacii

“Din cauza prețului reglementat la medicamente, care la noi e cred că printre cele mai mici prețuri la nivelul UE, foarte mulți aduceau, importau medicamente în Romania, după care revindeau aceste medicamente către țări în care medicamentele erau plătite la un preț reglementat mai mare”, a precizat Ludovic Orban, premier al României la momentul respectiv, potrivit evz.ro