Actual

Scandalul global de spionaj ia amploare. Emmanuel Macron ar fi fost ţinta serviciilor secrete din Maroc

Emmanuel Macron, sursa foto: themayor.eu

Scandalul global de spionaj ia amploare. Telefonul mobil al lui Emmanuel Macron, urmărit de serviciile de informații ale Marocului.

Scandalul Pegasus ia amploare, după ce numele a 14 şefi de stat şi de guvern au fost adăugate pe lista persoanelor spionate de servicii de informaţii din alte state, cu ajutorul unui program informatic creat de o companie israeliană.

Printre cei supravegheaţi cu programul Pegasus s-ar fi aflat şi preşedintele francez, Emmanuel Macron, ce ar fi fost ţinta serviciilor secrete marocane în perioada 2017-2019.

Informaţia, furnizată aseară de un grup internaţional jurnalistic de investigaţii, a căzut ca o bombă la Paris, după cum transmite corespondenta RRA.

Programul ar fi reușit să intre pe telefonul personal al lui Macron, pe care acesta îl deține dinainte de a fi președinte și la care nu a renunțat. Printre țintele serviciilor marocane s-ar fi aflat și fostul premier Édouard Philippe, 15 miniștri, parlamentari francezi de la putere și din opoziție.

Pentru a avea certitudinea că aceștia au fost spionați, telefoanele și laptopurile lor trebuie expertizate și doar două laboratoare din lume sunt capabile să facă această expertiză – declara, cu puțin timp în urmă, Jacques Monet, șeful Redacției Investigații al Radio France, parteneră a anchetei jurnalistice.

El și-a exprimat surpriza că Marocul, o țară prietenă a Franței, a mers atât de departe.

„Nimeni nu şi-ar fi putut imagina că intruziunea ar putea veni din partea Marocului, ne puteam gândi la China, la Rusia, la Turcia. Noi credem că trebuie făcută expertiză asupra telefonului, trebuie ca președintele să fie de acord să îl încredințeze laboratoarelor competente şi atunci vom vedea ce este în el”.

Jurnalistul de la Radio France a mai spus că a fost expertizat telefonul fostului ministru al mediului, numărul doi în cabinetul lui Édouard Philippe, François de Rugy, în care au fost descoperite urme a cel puțin trei intruziuni.

Parchetul din Paris a deschis o anchetă, după ce a primit mai multe plângeri din partea unor jurnaliști și membri ai organizațiilor neguvernamentale ale căror dispozitive electronice au fost spionate în beneficiul Marocului. Guvernul marocan a negat categoric faptul că ar fi spionat politicieni francezi și a calificat dezvăluirile jurnaliștilor drept minciuni.