Actual

Scandalul dintre Cătălin Drulă şi Dacian Ciloş, pe cotizaţiile de partid, a ajuns până în Parlamentul European

Scandalul dintre Cătălin Drulă şi Dacian Ciloş, pe cotizaţiile de partid, a ajuns până în Parlamentul European

Scandalul cotizaţiilor din USR  a ajuns în Parlamentul European. Preşedintele interimar Cătălin Drulă i-a acuzat pe europarlamentarii care au plecat cu Dacian Cioloș că au lăsat datorii de 30.000 de euro la partid. Parlamentul European precizează că europarlamentarii „își pot folosi salariul după cum consideră cel mai bine” și că orice impunere este „nulă de drept”.

Scandalul dintre Cătălin Drulă şi Dacian Ciloş, pe cotizaţiile de partid, a ajuns până în Parlamentul European

Niciun partid nu are dreptul să oblige parlamentarii să-i dea bani, prin cotizație sau prin orice altă formă, este răspunsul Parlamentului European pentru Libertatea. Parlamentul European precizează că europarlamentarii „își pot folosi salariul după cum consideră cel mai bine” și că orice impunere este „nulă de drept”.

Disputa a izbucnit după ce preşedintele interimar Cătălin Drulă i-a acuzat pe europarlamentarii care au plecat cu Dacian Cioloș că au lăsat datorii de 30.000 de euro la partid. Cotizații ilegale, au reacţionat aceștia, dezvăluind că deputații europeni sunt obligați să plătească lunar 3.000 de lei.

 „Membrii Parlamentului European își pot folosi salariul după cum consideră cel mai bine. Cu toate acestea, vă rugăm să rețineți că, potrivit Statutului Europarlamentarului, acordurile privind utilizarea salariului în alte scopuri decât cele private sunt nule de drept”, a transmis ofiţerul de presă al Parlamentului European, Mireia Aguilar Pardo.

„De asemenea, vă rugăm să rețineți că, spre deosebire de salarii, deputații europeni pot folosi indemnizațiile la care au dreptul sau orice alte fonduri primite de la Parlamentul European strict în scopurile stabilite”, a mai precizat ofiţerul de presă al Parlamentului European.

Un deputat european are pe lângă salariul de aproximativ 7.000 de euro, şi o serie de fonduri menite să le asigure buna desfășurare a activității.

Astfel, pentru activitățile desfășurate în afara țării lor de origine, eurodeputații pot beneficia de rambursarea cheltuielilor de călătorie, de cazare și a cheltuielilor conexe până la un cuantum maxim de 4.716 euro anual, conform site-ului PE. Parlamentul European acordă şi o indemnizație forfetară de 338 de euro pentru acoperirea costurilor de cazare și a costurilor conexe pentru fiecare zi în care aceştia sunt prezenți la Bruxelles și Strasbourg pentru activități oficiale, cu condiția ca aceștia să semneze un registru care atestă prezența lor.

De asemenea, şi cheltuielile precum chiria pentru birouri, costurile administrative, abonamentele, calculatoare, organizarea de evenimente sunt suportate de Parlamentul European, în limita a 4.778 de euro pe lună. În plus, deputații au dreptul la rambursarea a două treimi din cheltuielile lor medicale.

OLAF  a investigat 2 ani nişte acutaţii asemănătoare

Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF) a anchetat în trecut cazurile unor europarlamentari acuzați că transferau o parte din salariu și din indemnizații către partid.

„Investigațiile, care au fost lansate în 2017 și 2018, s-au concentrat pe acuzații conform cărora anumiți deputați ai Parlamentului European și stafful lor, inclusiv asistenți parlamentari, plăteau o parte din salariul și indemnizațiile lor lunare partidului național. Astfel de aranjamente sunt contrare regulilor Parlamentului European”, a transmis OLAF într-un comunicat publicat în aprilie 2020, la finalizarea anchetelor

USR se dezintegrează din interior. Încă doi deputaţi mai puţin

Situaţia din interiorul USR nu este una bună. În această săptămână,  patidul lui Cătălin Drulă a mai rămas fără doi deputaţi. Unul a fost exclus, unul şi-a dat demisia.

Deputatul USR, ieșeanca Monica Berescu, și-a anunțat ieri demisia din cadrul Biroului Național al USR. Aceasta a motivat că este greșit pentru viitorul politic al unei organizații să încurajezi parlamentarii să plece din partid.

„Cred că e cazul să ne tratăm cu respect înainte de toate şi să ne respectăm deciziile. Mă refer la reacţiile unor colegi din Biroul Naţional. Când cinci europarlamentari decid să plece din partidul tău cred că ar trebui să îţi pui semne de întrebare, să te întrebi ce nu merge şi să te gândeşti cum poţi îmbunătăţi lucrurile”, a afirmat deputatul USR, Monica Berescu.

Aceasta este o apropiată a lui Dacian Cioloş, ea fiind în 2021 propunerea pentru conducerea Ministerului Digitalizării.

Parlamentarii USR au decis prin vot excluderea deputatului Andrei Lupu din grupul parlamentar și din partid pentru declarații împotriva conducerii, a anunțat marți președintele interimar Cătălin Drulă. Lupu, considerat un apropiat al lui Dacian Cioloș, a lansat, în ultimele două săptămâni, numeroase critici dure la adresa conducerii USR.

„În mod ironic, am fost anunțat de colegi cu privire la decizia de a fi exclus din grupul parlamentar în timp ce mă aflam la Strasbourg, într-o întâlnire pe tema statului de drept, cu comisarul european pentru Justiție, Didier Reynders. Îmi pare rău că în USR curajul de a critica greșelile conducerii a ajuns să fie sancționat cu excluderi. Cred că este un deraiaj clar de la principiile democratice asumate, cel puțin public, de actualii lideri”, a declarat Andrei Lupu la aflarea veştii că a fost exclus din partid.

Surse din USR au declarat pentru News,ro că deputaţii Andrei Lupu, Simina Tulbure, Oana Cambera, Alin Prunean, Lorant Sas, Cristina Rizea ar putea opta pentru REPER.

De asemenea, senatorii Ştefan Pălărie, Cristian Borde, Dragoş Popescu, Cosmin Poteraş ar lua şi ei în calcul părăsirea USR în favoarea REPER, au mai spus sursele citate.