Actual

Scandal uriaș în Ungaria. Creșterea antisemitismului îngrijorează grupurile evreiești

Scandal uriaș în Ungaria. Creșterea antisemitismului îngrijorează grupurile evreiești

Grupuri evreiești din Ungaria și din străinătate au condamnat o recentă opinie în presa online maghiară Origo, în care un comisar cultural numit de guvern îl compară pe George Soros cu Hitler.

Szilard Demeter, șeful Muzeului de Literatură Petofi din Budapesta și un susținător loial al prim-ministrului maghiar Viktor Orban, l-a comparat pe miliardarul evreu de origine maghiară Soros ca „Fuhrer liberal” și Europa ca „camera sa de gaz; el a comparat, de asemenea, Polonia și Ungaria cu „noii evrei”.

„Gazul otrăvitor curge din capsula unei societăți multiculturale deschise, care este mortală pentru modul de viață european”, a scris el.

După un strigăt masiv atât în ​​Ungaria, cât și în străinătate, Demeter și-a cerut scuze pe jumătate și și-a retras articolul.

Guvernul Orban acuzat de antisemitism

Din cauza unor astfel de incidente, guvernul Orban este acuzat în mod regulat că a cochetat cu antisemitismul. Guvernul respinge acest lucru, spunând că evreii din Ungaria sunt mai siguri și mai liberi decât în ​​vestul Europei.

„Amenințările deschise și atacurile împotriva evreilor, care se întâmplă astăzi în Germania sunt de neimaginat în Ungaria”, a scris recent Orban.

Este adevărat că există relativ puține cazuri documentate de violență împotriva evreilor și instituțiilor evreiești în Ungaria – deși populația evreiască a Ungariei (47.400) este mai mică decât a Franței (453.000) sau a Germaniei (116.000).

Potrivit unui studiu din 2018 al Agenției pentru Drepturi Fundamentale a Uniunii Europene (FRA), evreii din Ungaria s-au simțit mai în siguranță decât în ​​alte țări ale UE. Doar 13% s-au îngrijorat de a deveni victima unui atac fizic antisemit. Prin comparație, 58% dintre evreii din Franța s-au temut de acest lucru și 47% dintre cei care locuiesc în Germania.

Sărbătorirea unor personalități publice antisemite

„Acest guvern nu este antisemit”, a afirmat Andras Kovas, profesor de studii evreiești la Universitatea Central Europeană (CEU) din Budapesta într-un interviu acordat DW. Cu toate acestea, el a fost de acord că guvernul folosește stereotipuri antisemite în cursul actualului său proces.

Guvernul a celebrat, de asemenea, personalități publice care sunt deschis antisemite. Extremistul de dreapta Erno Raffay, care primise deja numeroase premii, a primit un altul în august. În 2015, el a comparat migranții din țări în mare parte musulmane cu imigranții evrei din secolul al XIX-lea, spunând că aceștia din urmă s-au „multiplicat” și „au împins” ungurii din multe zone ale societății.

„Aceasta ar trebui să fie o lecție pentru [Ungaria]”, a adăugat el.

Jurnalistul Zsolt Bayer, cunoscut pentru afirmații rasiste și antisemite, este, de asemenea, un prieten apropiat al primului ministru și a fost co-fondator al partidului Fidesz aflat la guvernare. Acum aproximativ 10 ani, el i-a descris pe politicianul franco-german Daniel Cohn-Bendit și pe pianistul de origine maghiară Andras Schiff, ambii evrei, drept „excremente împuțite”.

„Din păcate, nu am reușit să-i îngropăm pe toți până la gât în ​​pădurile Orgovany”, a adăugat Bayer.

În ceea ce este cunoscută sub numele de Teroarea Albă din 1919 până în 1921, au avut loc diverse masacre de evrei și comuniști de către soldați contrarevoluționari, inclusiv unul la Orgovany din sudul Ungariei în 1919.

Ziarul său a fost amendat de două ori după ce Bayer a publicat articole despre care se considera că reprezintă un discurs de ură. Trei ani mai târziu, i s-a acordat Ordinul de Merit al Crucii Cavalerului, unul dintre cele mai înalte din Ungaria. Aproximativ 30 de beneficiari ai aceluiași premiu, inclusiv Andras Heisler, șeful Federației Comunităților Evreiești Maghiare (Mazsihisz), au returnat distincțiile în semn de protest.

„Acești oameni au o influență foarte proastă asupra societății noastre”, a spus Heisler pentru DW. “Am prefer ca guvernul să se distanțeze de ei în viitor”.

Revizuirea istoriei

Ungaria a încercat să relativizeze iar și iar rolul Ungariei în Holocaust. Câteva moduri în care face acest lucru este prin ridicarea de statui sau monumente – cum ar fi Memorialul de la Budapesta pentru victimele ocupației germane, despre care criticii spun că relativizează rolul Ungariei în deportarea a peste 440.000 de evrei în timpul Holocaustului – sau înființarea de muzee, precum controversatul „Casa Terorii” din Budapesta. Scriitori antisemiti precum Albert Wass care a fost condamnat în lipsă la moarte pentru crime de război în 1946 fac acum parte din programa națională.

Aproape ironic, Viktor Orban este un prieten apropiat al premierului israelian Benjamin Netanyahu, care rareori a pronunțat vreo critică a antisemitismului în Ungaria. Cei doi au agende politice similare, critică UE și împărtășesc o animozitate față de Soros.

Antisemitismul nu se regăsește doar în guvern și aliații săi, ci și în opoziție. În octombrie, opoziția l-a prezentat pe Laszlo Biro din fostul partid de extremă dreaptă Jobbik, în calitate de candidat comun.

Credibilitatea alianței de opoziție suferă după ce Biro a fost nevoit să-și ceară scuze pentru comentariile rasiste și antisemite anterioare pe social media. Toată afacerea a intrat în mâinile guvernului și în mass-media care o susțin. Este citat de fiecare dată când Orban și Fidesz sunt acuzați de antisemitism. Guvernul a criticat, de asemenea, președintele Mazsihisz, Heisler, pentru că s-a pronunțat împotriva antisemitismului în rândurile Fidesz, dar nu și în cele ale opoziției.

„Problema, nu numai în Ungaria”, a argumentat Heisler, „este că politicienii din toate taberele joacă„ cartea evreiască ”atunci când funcționează pentru ei politic”. El a cerut tuturor politicienilor și partidelor să pună capăt antisemitismului, potrivit dw.com