Un funcţionar polonez de rang înalt, acuzat că a făcut spionaj în favoarea Rusiei, se află acum în spatele gratiilor. Folosindu-se de poziția sa, într-un loc de muncă unde salariul îi era asigurat de stat, omul s-ar fi ocupat, în paralel, cu spionajul și nu oricare ci acela care să îi ajută pe rușii avizi de acumularea informaților.
Scandal uriaș în Polonia unde un funcţionar de rang înalt este arestat pentru spionaj în favoarea Rusiei. Ce măsuri imediate a întreprins statul
Polonezul Tomasz L., acesta fiind numele lui, lucra la serviciul de evidenţă a populaţiei din Varşovia, până când a fost arestat în luna martie a acestui an sub acuzaţia de spionaj. Povestea acestuia a fost dezvăluită, pe larg, presei externe, abia în aceste zile.
Cei care l-au descoperit sunt tocmai colegii de la contraspionaj. Tomasz L. se pare că a început să colaboreze cu serviciile secrete ruse pe parcursul mai multor ani, înaintea arestării, timp în care el a avut acces la o mare cantitate de informaţii ”la care orice serviciu secret străin ar fi putut doar să viseze,” potrivit media.
La scurt timp de la arestarea lui Tomasz L., Polonia a expulzat 40 de diplomaţi ruşi.
Se pare că omul, exact prin poziţia pe care o avea în cadrul serviciului administrativ de stat, unde a ajuns beneficiind de încrederea personală din partea unor responsabili care în prezent fac parte din guvern, Tomasz L. a avut acces la tot ce îi trebuia: numele, adresele, datele fiscale şi locurile de muncă ale tuturor locuitorilor capitalei Varşovia.
Istoricul lui atestă și un fapt incredibil, funcționarul de stat avea o vastă experiență în domeniu și aceasta deoarece el a lucrat inclusiv ca om de încredere a lui Antoni Macierewicz, directorul comisiei statale care a reorganizat serviciul de informaţii militare, începând din anul 2006.
Astfel, iată că Tomasz L. a avut acces și la informaţii despre identitatea agenţilor polonezi, despre colaboratorii şi informatorii lor, precum şi despre acţiunile serviciului de informaţii al armatei, inclusiv informaţii asupra firmelor acoperite.
Mai mult decât atât, Tomasz L. a făcut parte din comisia însărcinată cu reorganizarea serviciului de informaţii militare, alcătuită din 15 militari şi 9 civili. Iar toți cei 24 de membri ai acestei comisii foloseau în comun un singur calculator, fără conexiune la internet, unde erau stocate toate datele şi asupra căruia nu exista niciun alt control de acces.