Sențința dată de magistrați în dosarul „10 August” a generat un val de nemulțumiri din partea unor societăți civile.
Șapte organizații ale societății civile contestă decizia judecătorului Daniela Isabela Miheț, de la Tribunalul București, de clasare definitivă a dosarului 10 august și anunță că vor sprijini deschiderea unui proces la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO)
Reacția premierului Florin Cîțu
Premierul Florin Cîţu susţine că magistraţii care au gestionat dosarul 10 August trebuie să răspundă în faţa cetăţenilor.
„Un guvern într-o ţară democrată, nu intervine în actul de justiţie. Nu fac rabat de la aşa ceva. În acelaşi timp, actul de justiţie este un serviciu public. Încrederea în justiţie este judecată în funcţie de decizii.
Sigur, ca persoană, sunt dezamăgit, pentru că am fost acolo. Cei care trebuie să răspundă în faţa societăţii, în faţa românilor de acest caz sunt cei care au luat decizia. Nu guvernul a luat decizia, nu a fost implicat Guvernul. Eu mi-am exprimat opinia înainte de a fi în acest guvern.
Dar trebuie să ne aducem aminte că justiţia este şi un serviciu public şi trebuie să facem pentru cetăţeni justiţia în România. Dacă cetăţenii sunt nemulţumiţi de actul justiţiei ar trebui să spună acest lucru, iar cei care ar trebui să răspundă în faţa cetăţenilor sunt cei care decis în actul justiţiei”, a declarat Cîţu la B1 TV.
Dosarul fusese clasat de DIICOT
Tribunalul București a respins cererea DIICOT privind dosarul „10 august”, ceea ce înseamnă că ancheta DIICOT în cazul șefilor Jandarmeriei rămâne închisă.
Dosarul „10 august” a fost clasat de DIICOT în iunie, anul trecut. Printr-o ordonanța din data de 26 iunie, procurorii au dispus clasarea cauzei sub aspectul săvârșirii, în forma tentativei, a infracțiunii de acțiuni împotriva ordinii constituționale și declinarea competenței de efectuare a urmăririi penale pentru purtare abuzivă, abuz în serviciu şi neglijenţă în serviciu, constând în aceea că „în data de 10.08.2018, începând cu ora 18.00, cu ocazia mitingului organizat în zona Piaţa Victoriei din municipiul Bucureşti, au avut loc incidente violente în care au fost implicate forţele de ordine din cadrul Jandarmeriei Române, în urma cărora a rezultat rănirea mai multor persoane”, în favoarea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia Parchetelor Militare.
DIICOT a mai dispus clasarea cauzei sub aspectul săvârșirii de către suspecții maior Cazan Laurențiu Valentin, comisar şef de poliţie Chirică Mihai Dan, colonel Cucoș Gheorghe Sebastian și colonel Sindile Ionuț-Cătălin a infracțiunilor de abuz în serviciu, participaţie improprie la purtare abuzivă, participaţie improprie la fals intelectual, participaţie improprie la uz de fals, complicitate la abuz în serviciu și complicitate la participaţie improprie la purtare abuzivă.
Ulterior, conducerea DIICOT a cerut redeschiderea urmăririi penale, însă marți, Tribunalul Capitalei a decis sa respinga cererea.