Un scandal stă să explodeze și în Marea Britanie. Discrepanța între săraci și bogați este uriașă și aici. Mulți britanici au rămas fără locurile de muncă și primesc ajutor de la băncile de alimente. Infoactual a scris despre cei care trăiesc la limita subzistenței. Pe acest fundal, unii politicieni, postați în funcții cheie, câștigă sume deloc de neglijat.
Scandal și în Marea Britanie. Un ministru a primit donații de la companii din domeniul combustibililor și aviației
Un conflict de interese a ieșit la suprafață în Marea Britanie. Este politician și ministru, iar pe deasupra a avut și o afrimație recentă care a lăsat o lume întreagă cu gura căsacătă la propriu. El a spus în gura mare, public, că nu toți combustibilii fosili sunt ”odrasla diavolului”.
Imediat după afirmațiua halucinantă, presa a dezvălui că planează suspiciuni la adresa acestuia pe principiul ”a avut și are mierea în față astlel încât nu a putut să nu guste din ea”.
Mai exact, se pare că omul, ministrul adică, ar fi primit donații pentru campanie de la unul dintre cei mai mari distribuitori de combustibil din Marea Britanie, precum și de la un consultant în domeniul aviației și de la o firmă de recrutare, scrie The Guardian.
Ce se știe despre acest ministru în funcție. Graham Stuart este numele lui și ocupă funcția de deputat conservator pentru Beverley și Holderness, a fost numit ministru al climei de către Rishi Sunak în septembrie. El este responsabil de strategia net zero și de generarea de energie cu emisii reduse de carbon și este liderul Camerei Comunelor pentru căldură curată.
În aceste zile a fost dezvăluit faptul că, în anul 2019, politicianul britanic Graham Stuart a primit o donație de 10.000 de lire sterline pentru campania sa de realegere de la JR Rix & Sons, o afacere cu sediul în Hull, implicată în principal în distribuția și vânzarea de combustibil, inclusiv ulei de încălzire, motorină și benzină.
Istoricul evenimentelor și ce au descoperit jurnaliștii, cronologic vorbind. Printre companiile din grupul JR Rix & Sons se numără Rix Petroleum, precum și Rix Heating, specializată în furnizarea și întreținerea rezervoarelor de petrol și a cazanelor, Rix Shipping, care operează o flotă de petroliere, și Maritime Bunkering, unul dintre cei mai mari furnizori de combustibili marini din estuarul Humber.
Pe lângă filialele axate pe combustibilii fosili, Rix a declarat că este, de asemenea, implicată în întreținerea parcurilor eoliene offshore și în măsurarea emisiilor de dioxid de carbon și că dezvoltă capacități în domeniul iluminatului cu consum redus de energie, al energiei solare și al încărcării vehiculelor electrice.
În plus, Stuart a primit o donație de 2.000 de lire sterline de la Bostonair, un consultant în domeniul aviației cu sediul în Hull. Bostonair a declarat că 95% din vânzările sale sunt realizate pe piețele externe, astfel încât politica britanică privind clima nu îi va afecta probabil activitatea.
Reprezentanți din guvern i-au luat apărarea și au declarat că actualul ministru a declarat toate sumele conforma legilor electorale în vigoare.
Cu toate acestea, la polul opus, există alte opinii care spun altceva. De exemplu, Caroline Lucas, deputat al Partidului Verde pentru Brighton Pavilion, a declarat, în contextul dat:
”Faptul că banii proveniți din combustibilii fosili murdari ajung direct în buzunarele miniștrilor, care apoi dau undă verde unor noi licențe de petrol și gaze și unei mine de cărbune care distruge clima, este un adevărat scandal – iar publicul și planeta noastră vor plăti prețul. Dacă Stuart nu recunoaște acest conflict de interese flagrant, nu ar trebui să fie în funcție – este timpul să scoatem definitiv combustibilii fosili din politică”.
Și aici, surpriză. Dezvăluirea, o chestiune de interes public, vine la scurt timp după ce Stuart a declarat în fața grupului parlamentar al tuturor partidelor pentru mediu că a susținut cu fermitate o nouă mină de cărbune în Cumbria și a sprijinit ultima rundă de acordare a licențelor pentru petrol și gaze.
Profitând e funcția pe care o are, ministrul controversat a cerut Regatului Unit, citat de media, să ”își dubleze eforturile pentru a reduce gazele cu efect de seră”, adăugând: ”Schimbările climatice sunt o problemă globală și vom avea succes doar dacă lucrăm împreună”.
Pe fondul evenimentelor din ultimii ani, asistăm la noi modalități ale unora de a face bani și acestea sunt evidente: pandemie, război și climă. Mai mult, no comments.