Actual

Scandal pe voturile românilor din diaspora

vot

Scandal pe voturile românilor din diaspora. Sunt probleme mari la vot la parlamentare în diaspora. Sute de români din Germania, de exemplu, susțin că nu au putut vota în mai multe secții de vot după ce li s-ar fi cerut un document care nu a mai fost cerut până acum la celelalte alegeri, dovada că sunt rezidenți în acea țară.

Oamenii sunt nemulțumiți, spun că nu ar fi fost anunțați și că doar în momentul în care au ajuns la secțiile de vot ar fi văzut anunțuri scrise de mână pe ușile secțiilor de votare.

Probleme similare au fost semnalate pe rețelele de socializare și în privința votului românilor stabiliți în Austria. E scandal, așadar, pe voturile românilor din diaspora. Pe de altă parte, vorbeam ceva mai devreme despre acele aproximativ 14.000 de voturi prin corespondență care au dispărut practic, iar mai multe secții de votare au fost închise, fără ca oamenii să fie avertizați.

 

Informația zilei, 14.000 de voturi din diaspora sunt de negăsit

Este informația zilei, așadar. 14.000 de voturi din diaspora sunt de negăsit. Nu se știe dacă acestea au fost pierdute, rătăcite, blocate sau pur și simplu oamenii le-au trimis cu întârziere. Vorbim de un vot extrem de important, în condițiile în care peste 36.000 de români au ales această opțiune de vot, iar în România au fost validate și înregistrate doar 21.300 de plicuri. În acest sens, autoritățile din România au anunțat că vor deschide o anchetă, pentru a afla cu exactitate ce s-a întâmplat cu voturile românilor, dar și cine se face vinovat de această situație.

În diaspora au fost organizate aproximativ 750 de secții de votare

În diaspora au fost organizate aproximativ 750 de secții de votare, un număr dublu față de alegerile parlamentare anterioare. Până la această oră, românii din diaspora s-au mobilizat într-un număr destul de mare și fruntași sunt românii din comunitățile din Italia și Moldova.

La secția de votare la care mă aflu eu este o situație specială. Spun acest lucru pentru că de mai bine de o săptămână Irlanda de Nord se află în lockdown, ceea ce înseamnă că oameni sunt sfătuiți să iasă din case doar pentru cumpărături de strictă necesitate sau dacă au un motiv bine întemeiat. Ei bine,

Irlanda de Nord, care se află în carantină de mai bine de o săptămână, autoritățile au emis un document prin care li se permite românilor să se deplaseze la cea mai apropiată secție de votare. Ieri, în prima zi a votului, la Belfast, au votat aproximativ 100 de români și nu ne așteptăm ca numărul lor să fie foarte mare, întrucât, din informațiile pe care le avem, cei mai mulți dintre românii din Belfast au ales să voteze prin corespondență.

Domnule Andronic, explică de ce avem un interes scăzut pentru vot, de ce acest există dezinteres pentru parlamentare,

Dan Andronic: Pentru că nu avem… nu e un dezinteres, e vorba de o cultură, nu avem cultura votului prin corespondență. Nici nu s-a făcut, nu s-a încercat o campanie de explicare, deși, ținând cont de condițiile de pandemie, era o soluție care se putea aplica inclusiv în interiorul țării. Dar aici toată lumea, ca de obicei, a fost prinsă pe nepregătite și s-au organizat în pripă, pe ultimul moment, dovadă că Poșta Română nu e în stare să găsească 14.000 de voturi…, la alegerile locale din 2016 au fost 48%, la cele parlamentare – în jur de 40%, sub 40. Deci trebuie să ne așteptăm la o prezență la vot undeva deja între 36 și 37%