Fostul premier, Florin Cîţu atacă din nou PSD, şi implicit pe ministrul Finanţele, Adrian Câciu. Într-o postare pe Facebook, fostul premier îi întreabă pe români cu cât le-a crescut ratele la bancă din cauza PSD. La nivel de Parlament, social democraţii vor constituirea un grup de lucru. Marţi, 10 ianuarie, la BNR va avea loc prima şedinţă a Consiliului de administraţie pe probleme de politică monetară pe acesta an, urmată de o decizie de politică monetară.
Scandal pe ratele românilor. Florin Cîţu: Cu cât v-au crescut ratele la bancă din cauza PSD? Mâine, BNR are prima şedinţă
„Cu cât v-au crescut ratele la bancă din cauza PSD?
12 luni de guvernare PSD au CRESCUT IRCC Si ROBOR. IRCC = 5,7 și ROBOR 3M = 7,5%.
IRCC și ROBOR au SCĂZUT în guvernarea PNL 2020-2021.
Când a preluat PNL guvernarea IRCC = 2.36% și ROBOR 3M = 3%
Când am plecat de la guvernare IRCC = 1,17% și ROBOR 3M = 2,4% „
PSD îi cere premierului Nicolae Ciucă să adopte modelul spaniol
La rândul lor, socialii se mobilizează şi îi cer premierului Nicolae Ciucă să ia exemplul omologului său spaniol.
Deputatul PSD, Marius Costaficiuc susţine că premierul Nicolae Ciucă ar trebui să ia exemplul omologului său spaniol Pedro Sanchez şi să protejeze oamenii nu băncile, iar cel mai bine ar fi să ajungă la o compensaţie, fie de la stat, fie de la bănci.
„Voi propune în ședința Comisiei de buget, finanțe și bănci din Camera Deputaților, o serie de soluții pentru ca această chestiune să aibă o finalitate. Nu exclud ca, alături de colegii mei, să urmăm exemplul altor state și să cerem băncilor abordarea unei alte politici în raport cu clienții lor, o politică rezonabilă, de înțelegere a fiecărui caz în parte. E o strategie care astăzi, pe fondul neîncrederii tot mai mari în sistemul bancar, mi se pare de bun simț.
La întâlnirea din noiembrie cu premierul Nicolae Ciucă, spre exemplu, președintele Guvernului spaniol, Pedro Sanchez Perez-Castejon, a fost ferm pe acest subiect: nu mai protejăm băncile, ca înainte, ci protejăm cetățenii! Solicitarea către bănci de a reduce povara dobânzilor este exact o formă de protecție a cetățeanului în raport cu sistemul bancar. Nu știu ce și cât a înțeles premierul Ciucă din această lecție, însă ar trebui să își ia notițe dintr-un astfel de mod de a gândi în favoarea cetățeanului”, a declarat Costaficiuc.
Ca prim pas, spune parlamentarul social democrat, este necesară înființarea neîntârziata a unui grup de lucru la nivel parlamentar, cu dialog direct cu reprezentanți ai Guvernului și ai BNR.
„Acest grup trebuie sa funcționeze în beneficiul a milioane de români afectați iremediabil de creșterea ratelor. Am ridicat această chestiune în presă locală, tocmai pentru că zeci de ieșeni mi-au semnalat modul în care viața lor este schimbată, la propriu, de aceste hocus-pocusuri financiar-bancare pe care mulți dintre ei nici nu le înțeleg”, mai spune acesta.
Conform ultimelor calcule, rata unui român care a făcut un credit ipotecat, în valoare de 200.000 de lei, a crescut cu 58% în decembrie 2022 faţă de decembrie 2021. IRCC a crescut cu aproximativ 40%.