Liderul interimar al USR, Cătălin Drulă şi ministrul de Interne, Lucian Bode, au avut un schimb de replici, miercuri, pe holul Parlamentului, pe marginea unor modificări aduse în comisii la o ordonanţă despre care liderul USR spune că a dat liber la curse de maşini şi şmecheri cu bolizi, modificările la Codul Rutier care i-ar favoriza pe şoferii indisciplinaţi. Lucian Bode l-a acuzat pe Drulă că s-a obişnuit să facă ”show”. Modificarile au fost propuse de Guvern.
Scandal la Parlament. Drulă, într-un atac fâsâit, demontat de Bode cu probe.
„Te-ai obişnuit să faci show”, i-a spus Bode
”Ultima comisie din Camera Deputaţilor a dat liber la curse de maşini şi şmecheri cu bolizi. Dezbatere – ZERO. Critică constructivă ”ZERO. A fost un singur vot, în bloc, fără dezbatere. Democraţie – ZERO. PSD şi PNL arată încă o dată ca siguranţa rutieră nu valorează nimic pentru acest Guvern. În ţara cu o mortalitate înfiorătoare în accidentele rutiere. Între timp, ministrul “şmecherie la volan” Bode doarme pe bancheta din spate a instituţiei pe care o conduce. Avem un duo mortal în Executiv: Grindeanu se asigură că nu avem infrastructură, iar Bode numără victimele de pe şosele învechite. Propunerea intră acum la vot final în plenul Camerei Deputaţilor”, scria în urmă cu o zi liderul interimar al USR, pe Facebook.
El l-a confruntat pe ministrul de Interne, miercuri, care dădea declaraţii pe holul Camerei Deputaţilor.
”Să le spuneţi, ca lider PNL, că nu trece legea asta, Trece sau nu trece?” l-a întrebat Drulă pe ministru.
”Să păstrăm un pic eticheta”, i-a spus Drulă lui Bode, după ce acesta i s-a adresat neprotocolar.
Lucian Bode nu a stat prea mult pe gânduri şi a replicat:
”Niciodată nu m-ai auzit pe mine că susţin acest modificări. Faci afirmaţii nejustificate, că ministrul de interne susţine aceste modificări, nejustificat. Bineînţeles că nu susţin aceste modificări”, a spus Bode, acuzându-l pe liderul USR că vrea să facă ”show”.
„Te-ai obişnuit să faci show şi aici nu e bine. Te transformi în ce nu trebuie şi nu e bine”, a afirmat Lucian Bode.
”Am condus împreună această comisie, niciodată nu am pus şedinţa în acelaşi timp cu alte trei sau patru comisii”, a continuat ministrul.
La rândul său, Cătălin Drulă l-a acuzat pe Bode de faptul că liberalii nu au fost interesaţi de aceste modificări.
”Ştiţi ce au spus colegii dumneavoastră, că nu îi interesează. Eu v-am trimis invitaţie în comisie”, a răspuns Drulă, arătând că USR va vota împotrivă.
Nici Bode nu s-a lăsat mai prejos.
”După ce Guvernul vine cu o analiză în trei, patru luni de zile, propune Ordonanţa nr 1, v-aţi trezit că spuneţi că sunteţi şi voi de acord cu ea. Sunteţi într-o mare eroare. Ordonanţa de Urgenţă produce efecte. Ştii care sunt efectele?”, a mai spus Bode.
Ce este important este faptul că liderul USR nu cunoaşte faptul că Ordonanţa de Urgenţă este deja în vigoare şi îşi produce deja efectele.
Despre Ordonanţa dată de Guvern, Lucian Bode a explicat că sunt înăsprite sancţiunile, iar „de la data intrării în vigoare a OG nr. 1 din 2022, au fost aplicate deja peste 1.000 sancţiuni contravenţionale pentru comportament agresiv şi aprox. 40 de sancţiuni contravenţionale pentru comportament agresiv urmat de accident soldat cu pagube materiale”.
Potrivit ministrului, „este vorba în principal de neregulile comise în trafic care sunt încadrate în paradigma comportamentului agresiv pe şosele. Astfel, au fost instituite 9 noi contravenţii ce sunt încadrate ca şi comportament agresiv în trafic, acestea fiind sancţionate cu amenzi din clasa a II şi III de sancţiuni, respectiv de la 580 lei la 1.160 lei”, a spus Bode.
Ministrul a mai arătat că „totodată, au fost introduse noi prevederi ce vizează sancţionarea nerespectării regulilor de circulaţie pe autostradă, fiind instituite sancţiuni mai aspre în cazul circulaţiei nejustificate pe banda de urgenţă a autostrăzilor şi a fost introdusă sancţiunea complementară a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru 120 de zile în cazul comiterii unor abateri de circulaţie pe autostradă.
Lucian Bode a mai subliniat că „noile prevederi legale, de înnăsprire a sancţiunilor şi de sancţionare a comportamentului agresiv în trafic, îşi dovedesc eficienţa, fiind înregistrată, în perioada de după adoptarea acestora, o reducere a numărului de accidente rutiere grave (-54), a persoanelor decedate (-20), precum şi a răniţilor grav (-48), comparativ cu perioada similară a anului 2021”.
Sancțiuni mai ușoare pentru vitezomani
Comisiile de specialitate ale Camerei Deputaţilor au adoptat mai multe amendamente la ordonanţa de urgenţă privind circulaţia pe drumurile publice, eliminând articolul care definea comportamentul agresiv, şi anume slalomul printre maşini, pentru care în prezent se reţine permisul 30 de zile.
De asemenea, o altă modificare prevede că şoferii vitezomani, prinşi pe radar cu mai mult de 70 de kilometri peste limita legală de viteză, să poată conduce cu dovadă încă 2 săptămâni după reţinerea permisului.
Raportul comisiilor urmează să intre în dezbaterea plenului Camerei Deputaţilor, care este for decizional.