În vara anului trecut, Institutul Cultural Român (ICR) și-a dat în judecată 234 de actuali și foști angajați, pentru a recupera un prejudiciu de 170 de mii de euro creat de calcularea greșită a salariilor în anul 2017, pe timpul mandatului fostei șefe Liliana Țuroiu. Până acum, instituția a pierdut, în prima instanță, aproape toate procesele, reușind doar 6 victorii, dintre care una întoarsă din drum, deja, de judecătorii Curții de Apel București. Acesta este încă un scandal de amploare în România, care, din păcate, în loc să se aplaneze, continuă să crească.
Scandal! 234 dintr-un foc! ICR a chemat în judecată proprii angajați, pentru recuperarea a 170 mii de euro
În scurt timp, se împlinește fix un an de când 234 de angajați ai ICR s-au trezit, pe nepusă masă, citați să se prezinte în fața instanței de judecată din București. Și nu sunt 10 sau 20 de oameni, ci mai mult de 200, toți ”incriminați” cu aceeași ”faptă”. Suma despre care se vorbește reprezintă salariile acordate în 2017, scrie Libertatea. Cei 170 mii euro sunt considerați a fi un prejudiciu, substanțial, adus bugetului țării. De cealaltă parte, angajații spun că nu au nici o vină, invocând corecțiile salariale, care au urmat firul legii.
Era 26 iulie, iar adresa de e-mail a secției a VIII-a – Litigii de Muncă și Asigurări Sociale – a Tribunalului București bipăia fără oprire. 234 de chemări în judecată cu un singur reclamant – Institutul Cultural Român, scrie Libertatea, citând surse implicate în răsunătorul caz.
„Ne-au dat în judecată ca să demonstreze că se face ceva, dar nu se face nimic. Deja sunt foarte mulți care au câștigat. Deci, pe lângă faptul că ICR a irosit bani publici calculând greșit salariile angajaților săi, a mai tocmit avocați externi pentru a-și da în judecată propriii angajați și pierde pe bandă. Deci ce bani se recuperează pentru bugetul de stat?”, se întreabă furios unul dintre cei 234 de angajați ai Institutului Cultural Român, care s-a trezit chemat în judecată de propriul său angajator, în vara lui 2021.
Angajații acuzați au o singură părere și anume că eroarea, care se găsește în formula de calcul a salariilor, a adus bugetului de stat prejudiciul de 170.000 de euro, în perioada sus menționată. Și au cerut recalcularea salariilor de bază și recuperarea banilor de către Institutul Cultural Român. ICR, însă, nu a acceptat, iar conducerea din acel moment, reprezentată de Liliana Țuroiu, s-a adresat instanței pentru anularea unor măsuri dispuse de auditorii Curții de Conturi.
Bani aruncați în vânt
Până în prezent, cheltuielile de judecată pe care le-au plătit angajații depășesc suma de 20.000 de euro. Această sumă reiese din deciziile luate de judecătorii din primă instanță. Cheltuielile vor crește și după ce dosarele sunt judecate la Curtea de Apel. Dacă justiția le va da câștig de cauză, angajații își vor recupera banii dați pe avocați, tot de la ICR.
Până va afla dacă trebuie să plătească avocații angajaților, ICR știe sigur că are de achitat aproximativ 50.000 de euro pentru cei doi avocați în dreptul muncii pe care i-a angajat să-l reprezinte. Nici măcar juriștii instituției nu au putut să reprezinte ICR în acest caz pentru că și ei erau pe banca acuzaților. Așa că s-a recurs la angajarea avocaților din afara instituției.
La 10 luni de la inițierea acțiunilor în instanță, bilanțul proceselor nu arată deloc bine pentru ICR. Instituția a renunțat deja la 13 acțiuni, după ce a realizat că e vorba de angajați care nu au încasat niciun leu în plus de pe urma salariilor calculate greșit tot de ICR, afirmă sursa citată.
Prezent și viitor
Conducerea actuală a Institutului Cultural Român este asigurată de Liviu Sebastian Jicman, un fost consilier local liberal de la Sectorului 6, care a preluat actuala funcție în noiembrie 2021, adică la patru luni de la chemarea în judecată a celor 234 de actuali și foști angajați ai ICR. Jicman a recunoscut situația, într-un interviu acordat la începutul anului jurnaliștilor de la Agerpres: „Este neplăcut să scoatem un post la concurs și câștigătorul să afle că este angajat pe un salariu, dar a doua zi poate e dat în judecată de ICR pentru recuperarea unei părți din salariu pe care i l-a oferit cu o zi înainte tot ICR”.
Totodată, într-un răspuns oferit ziarului Libertatea, ICR a explicat că nu poate estima costul total al inițierii acțiunilor în instanță, având credința că nu vor păți nimic dacă urmează pașii care le-au fost recomandați de Curtea de Conturi, la auditul intern. „În cazul în care vom câștiga acest litigiu, costurile vor fi zero”, precizează responsabilii institutului, citiați de Libertatea, fără să comunice și cât anume au de recuperat în total.