Presa iraniană a anunțat miercuri că Garda Revoluționară paramilitară a Iranului l-a acuzat oficial pe ambasadorul adjunct al Regatului Unit și alți străini de ”spionaj”, precum și de prelevare de mostre de sol din zonele militare interzise.
Scandal diplomatic de anvergură. Mai mulți străini, printre care un înalt diplomat britanic, acuzați de spionaj în Iran
Gărzile Revoluționare ale Iranului au arestat mai mulți străini, inclusiv pe cel de-al doilea cel mai înalt emisar al Marii Britanii la Teheran, pentru presupuse acte de spionaj, cum ar fi prelevarea de mostre de sol în zone restricționate, au anunțat miercuri agenția de presă Fars și televiziunea de stat iraniană.
„Acești spioni luau mostre de pământ în deșertul central al Iranului, unde se desfășurau exerciții cu rachete aerospațiale ale Gărzilor Revoluționare,” conform știrii transmise de televiziunea de stat a Iranului.
„Serviciul de informații al Gardienilor Revoluției a identificat și arestat diplomați de la ambasadele străine care spionau în Iran„, a scris Fars, precizând că ambasadorul britanic a fost, ulterior, expulzat din țară. Cu toate acestea, potrivit televiziunii de stat, britanicul ar fi fost doar expulzat din „zona” în care au fost reținuți diplomații, din centrul Iranului.
Imaginile televizate îl arată pe Giles Whitaker și familia sa în centrul Iranului, unde al doilea cel mai înalt emisar britanic la Teheran părea să colecteze mostre de sol. Se pare că el se afla în apropierea unei zone în care a fost efectuat un test de rachete.
„Whitaker a fost expulzat din zonă, după ce și-a cerut scuze,” potrivit informației televiziunii de stat.
Televiziunea de stat l-a identificat pe unul dintre cei reținuți ca fiind soțul atașatului cultural al Austriei în Iran. De asemenea, a fost prezentată o fotografie a lui Maciej Walczak, un profesor universitar polonez, care se pare că se afla într-o călătorie turistică în Iran.
Maciej Walczak și trei colegi ar fi fost filmați în timp ce colectau mostre de pământ într-o altă zonă, după ce au vizitat Iranul în cadrul unui program de schimb științific, potrivit raportului televizat. Potrivit reportajului, colectarea de probe a coincis cu un test de rachete în Kerman, o provincie iraniană din sudul țării.
Marea Britanie respinge acuzațiile
Agenția de presă IRGC a susținut că diplomații străini sunt de obicei desfășurați pentru a localiza site-uri militare și a raporta despre echipamente, relatează The Jerusalem Post. De asemenea, IRGC a presupus că lucrătorii ambasadei furnizează materiale pentru un caz privind „aspectele militare ale dosarului Iranului în cadrul Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA).”
Aceste afirmații au fost respinse de Ministerul de Externe al Marii Britanii într-un material Sky News, care spunea că orice poveste despre un diplomat britanic arestat în Iran este „complet falsă”.
Organismele de știri au susținut că domnul Whitaker, șeful adjunct al misiunii la Ambasada Marii Britanii, și alți străini s-au confruntat cu acuzații de „spionaj” după ce au vizitat diverse zone interzise din țară în timp ce Garda efectua teste cu rachete balistice.
Presa iraniană a identificat, de asemenea, un om de știință polonez de la Universitatea Kopernik din Polonia drept unul dintre străinii acuzați. În mod similar, a spus că a luat mostre de sol, apă și sare dintr -o zonă interzisă.
Deocamdată doar presupuneri
Nu a fost imediat clar dacă adjunctul ambasadorului britanic Giles Whitaker și alți străini au fost reținuți. Agenția de presă IRNA, administrată de stat, a raportat că străinii au fost arestați, dar nu a spus când sau dacă se aflau în prezent în arest. Lucrurile sunt neclare încă despre acest eveniment.
În ultimii ani, mai mulți străini și cetățeni cu dublă cetățenie au fost arestați de Gărzile Revoluționare de elită ale Iranului, majoritatea pentru spionaj și infracțiuni legate de securitate.
Potrivit grupurilor de apărare a drepturilor, este posibil ca Republica Islamică să fi falsificat acuzațiile de securitate, pentru a obține concesii din partea altor națiuni. Guvernul iranian neagă că arestează persoane din motive politice.
Foto: Black News