Prețurile produselor de bază au fost stabilite de comun acord de către guvern și principalii comercianți cu amănuntul din lanțul de distribuție. Cu excepția cazului în care apar circumstanțe neașteptate, programul de reduceri va fi în vigoare începând cu luna august.
Dar începând de astăzi, 17 iulie, lanțul Profi a început deja să reducă prețurile.
Reducerile de preț se văd deja la raft
Magda Amarie, directorul operațional al Profi, a oferit următoarea justificare pentru această alegere: „ Susținem măsura guvernului de a combate creșterile prețurilor alimentelor de bază prin limitarea adaosurilor comerciale, și o aplicăm chiar înainte de 1 august, data la care devine obligatorie conform ordonanței de guvern.
Avem convingerea că ajutorul pe care îl acordăm va fi benefic pentru clienții noștri cărora, și cu această ocazie, le mulțumim pentru încrederea pe care ne-o acordă”.
Produsele cu prețuri plafonate vor fi mai simplu de reperat la raft, deoarece sunt identificate prin eticheta galbenă „ADAOS DEJA REDUS”.
Ce alimente s-au ieftinit?
Pâinea albă fără specialități, disponibilă în pachete de 300-500 de grame, produsele lactate, în special laptele proaspăt de vacă în cutii de 1 litru cu 1,5% grăsime sau brânzeturile și iaurturile din lapte de vacă, se numără printre alimentele ale căror prețuri vor fi limitate.
Făina albă, făina de porumb, ouăle, carnea de pui obișnuită și carnea de porc vor costa și ele mai puțin. Roșiile, ceapa, castraveții, fasolea uscată, morcovii, ardeii și ardeii capia vor avea prețuri mai mici pe kilogram începând cu 1 august. Pentru legumele proaspete vândute în vrac, la fel ca și costul fructelor proaspete, inclusiv merele roșii, merele golden, pepenele roșu și strugurii de masă.
Oficialii Consiliului Concurenței au precizat că, din cauza plafonului de excedent comercial, toți operatorii pot aplica maximul permis de lege.
În timp ce procesatorii și comercianții cu amănuntul au declarat că vor susține decizia guvernului, aceștia au emis și un avertisment că este posibil ca unele mărfuri să nu reușească să obțină profit.
Procesatorii și comercianții cu amănuntul importanți speră ca administrația să nu prelungească acțiunea de plafonare peste limita de trei luni în anumite cazuri.
Oficialii Consiliului Concurenței avertizează că marja de 20% pe care procesatorii o adaugă la costul de producție, sau 5-20% din prețul de achiziție în cazul distribuitorilor și retailerilor, ar putea împinge operatorii să aplice limita legală, ceea ce ar duce la costuri mai mari.
Pentru o perioadă de 90 de zile, guvernul se gândește să limiteze marja comercială la 20% atât pentru marii retaileri, cât și pentru procesatori, potrivit RomâniaTV.