Lifestyle

Satul românesc unde Soarele răsare de două ori! Este o minune a lumii și trebuie vizitat măcar o dată în viață VIDEO

Satul românesc unde Soarele răsare de două ori! Este o minune a lumii și trebuie vizitat măcar o dată în viață VIDEO
primariarimetea.ro/facebook.com

Rimetea este una dintre localitățile speciale ale țării noastre, un loc care uimește prin frumusețea sa autentică. De altfel, mai rar există în lume o localitate care să se ridice la nivelul ei.

Satul Rimetea, din județul Alba, este considerat unul dintre cele mai frumoase sate din România

Această micuță localitate de la poalele Munților Trascău “ascunde” istorie, arhitectură rurală și peisaje mirifice (masivii care înconjoară Depresiunea Trascăului: Vârful Cornului (1238 m), Dealul Baiesilor (1010 m), Ardascheia (1250 m) sau Piatra Secuiului (1128 m).

Satul Rimetea este prima localitate rurală care a fost distinsă din partea Comisiei Europene, în anul 1999, cu premiul „Europa Nostra” pentru conservarea patrimoniului cultural și arhitectonic (cele 300 de case sunt complet albe și păstrează același model din secolul al XIX-lea).

Apoi, în octombrie 2000, Oficiului Național al Monumentelor Istorice a desemnat localitatea Rimetea drept zonă arhitecturală și urbană protejată.

Fenomenul unic care se produce în Rimetea

În luna iulie, în Rimetea se produce un fenomen unic și anume soarele răsare de două ori.

De fapt, soarele răsare, , după prima creastă şi dispare în spatele celei de-a doua (care blochează lumina răsăritului) urmând apoi să răsară din nou, ceea ce generază acest fenomen mirific. Deci, dimineața masivul păstrează umbră asupra satului, deși afară e lumină, iar mai târziu, când se înalță spre cer, ”răsare” și în Rimetea, ivindu-se de după Piatra Secuiului.

Răsăritul dublu al soarelui are loc numai pe timp de vară, la sfârșitul lui iunie și pe parcursul lunii iulie.

Pe vremuri, Rimetea a fost, un renumit oraș, cu peste 2.000 de locuitori. Situat într-un peisaj de vis din Munţii Trascău, Rimetea este, fără îndoială, unul dintre cele mai frumoase sate din România. Majoritatea caselor și pensiunilor din sat sunt de un alb imaculat ce formează o arhitectură rămasă neschimbată de peste 100 de ani. Renumit pentru conservarea patrimoniului cultural, satul este un obiectiv turistic și prin muzeul din localitate în care se află obiecte specifice folosite în activitatea de minerit.

Tot în Rimetea, potrivit travelmint.ro, alte obiective interesante sunt:

  • Cea mai veche casă a satului, construită în anul 1668, de pe Strada Nouă

  • Moara de apă (despre care se spune că este cea mai veche din zonă, datând din anul 1752)

Moara de apă, sat Rimetea, jud Alba/ FOTO facebook.com

  • Biserica fortificată unitariană (care datează din anul 1670)

Biserica, sat Rimetea,jud Alba/ FOTO travelmint.ro

Interesant și bine de știut este faptul că:

  • anual, localnicii din Rimetea primesc o anumită sumă de bani de la locuitorii din Budapesta pentru a-și reîmprospăta fațadele caselor și pentru a le păstra stilul autentic
  • străzile din satul Rimetea poartă nume care amintesc de trecutul minier al localității, citează consilierturism.ro