Indiferent de anotimp, nimic nu se compară cu gustul unor sarmale aburinde. Dar rețeta celor fierte în dovleac, pe care gospodinele o făceau cu 100 de ani în urmă, cu siguranță nu ați încercat-o până acum sau foarte puțini știu rețeta. Toți fanii sarmalelor vor fi în extaz.
Pentru a pregăti sarmale fiert în dovleac, aveți nevoie de următoarele ingrediente: 1 dovleac de aproximativ 3,5 kg, sare, 2 lingurițe cu untură pentru uns interiorul dovleacului.
Pentru umplutură: 1 kg carne tocată de porc mai grasă, 80 g orez, 1½ ceapă roșie mare, 1 lingură cu untură sau 2 linguri cu ulei, sare, piper negru proaspăt măcinat, cimbru uscat, chimen, boia dulce, 300 g pulpă scoasă din dovleac, 15-20 de foi de varză murată, smântână (pentru servire). Opțional, puteți pune și 2 linguri cu sâmburi de dovleac mărunțiți.
Mod de preparare
Atunci când cumpărați dovleacul, ar fi bine să aibă aproximativ 25 centimetru diametru și o înălțime de 14-15 cm. Spălați bine dovleacul ca să nu rămână nici un pic de pământ uscat pe el. La nevoie, insistați cu un burete mai aspru. Folosind un cuțit bine ascuțit, decupați capacul în formă de stea.
Puneți capacul deoparte și curățați dovleacul de sâmburi, dar nu aruncați conținutul. Aveți grijă să nu subțiați pereții pentru că aceștia se pot crăpa la copt. Lăsați dovleacul la răcoare până preparați sarmalele. Pulpa moale de la dovleac se va toca bine iar sâmburii, dacă doriți, se pot păstra. Pulpa de dovleac se va pune în umplutura sarmalelor și le va conferi frăgezime și dulceață.
Cum se pregătesc sarmalele
Dați carnea prin mașina de tocat și puneți 10% orez. La un kilogram de carne se pun în jur de 100 g orez. Tocați cele două cepe, dar o jumătate de ceapă se va pune pe fundul oalei. Într-o crăticioară se pune o lingură cu untură, ceapa roșie tocată și un puțină sare.
Se călește până ce a devenit sticloasă, apoi se pune orezul și se călește câteva minute, amestecând din când în când. Stingeți focul și lăsați cratița deoparte. Puneți acum peste carne și pulpa de dovleac. Asezonați carnea tocată cu sare, o linguriță cu piper, o linguriță cu cimbru uscat și una cu chimen. Pentru a da o aromă plăcută sarmalelor, adăugați și două lingurițe cu boia dulce. Adăugați acum și ceapa călită cu orez și frământați bine cu mâna. Înfășurați carnea în foile de varză.
Dovleacul cu sarmale se va lăsa timp de două ore la copt
Într-o oală încăpătoare se pune jumătate din ceapa tocată și o lingură cu untură, apoi un strat de varză murată tocată. Urmează să așezați sarmalele, iar printre acestea, puneți costiță afumată, kaiser sau ciolan afumat. Peste sarmale puneți încă un strat de varză murată și cimbru uscat. Turnați apă cadă cât să acopere sarmalele.
Puneți sarmalele la fiert și lăsați în jur de două ore, completând cu apă dacă scade. Sarmalele trebuie să fie fiert cam trei sferturi. Lăsați să se răcească. Luați dovleacul scobit, puneți puțină sare și ungeți cu untură apoi așezați pe o tavă așternută cu hârtie de copt. Așezați în dovleac sarmalele prefierte, la temperatura camerei, iar deasupra o parte din varza tocată din oală și zeamă, dar să nu curgă din dovleac. Așezați cu grijă și capacul dovleacului. Dovleacul se mai lasă la copt încă două ore.