Am intrat în linie dreaptă spre Sărbătorile de Iarnă, iar românii, chiar dacă este o perioadă mai tristă în contextul pandemiei, vor serba așa cum pot mai bine.
Desigur, nu vor lipsi de pe mesele românilor bucatele tradiționale, sarmalele, caltaboșii, cârnații, friptura de porc, ciorba de burtă și cozonacii.
Cunoscutul chef Cătălin Scărlătescu, unul dintre cei mai apreciați bucătari din România s-a oferit să destăinuie una dintre rețetele sale de preparare a sarmalelor.
Așa că, Scărlătescu ne va prezenta trucul pe care îl folosește Cheful de la Chefi la cuțite pentru ca sarmalele lui să aibă o aromă aparte.
Ingrediente sarmale în foi de varză murată
4 kg de carne
tocata de porc
500 g orez
2 kg ceapa
40 g piper
45 g sare
o bucată de afumătură
bulion
frunze de varză
murată cimbru
foi de dafin
Mod de preparare
Se toacă ceapa mărunt, după care se pune într-o tigaie la călit până ce aceasta prinde o culoare ușor aurie și o lăsăm puțin la răcit.
„Apoi o amestecăm cu carnea tocată, orezul spălat în prealabil, cimbru, sare, piper. Între timp, alegem cele mai frumoase frunze de varză murată. Împăturim cu grijă conţinutul. După ce am terminat de făcut sarmalele, tocăm varza murată şi o amestecăm cu bullion”, spune chef Scărlătescu.
Cătălin Scărlătescu mai recunoaște și că trucul lui este faptul că pune în oala de sarmale o bucată generoasă de afumătura, pentru ca sarmalalele să prindă un aromă aparte.
„Este momentul să punem totul în oală. Mai întâi aşezăm un strat de varză, peste care adăugăm câteva foi de dafin, după care aşezăm în mijloc o bucată generoasă de afumătură şi începem să punem un strat de sarmale.
Repetăm cu un strat de varză şi unul de sarmale până când umplem oala. Adăugăm apă şi un pic de ulei, după care le băgăm la cuptor”, a mai explicat îndrăgitul bucătar.
Sarmalele se vor lăsa a fiert mai bine de 4 ore, după care sunt gata de mâncat.