Conform unui nou studiu publicat în jurnalul „Frontiers in Nutrition” la 23.08.2022, copiii și adolescenții care mănâncă un mic dejun sănătos acasă au o sănătate psihosocială mai bună.
În timp ce cercetările anterioare au furnizat dovezi pentru rolul important al unui mic dejun nutritiv, acesta este primul studiu care investighează efectele asupra tinerilor privind micul dejun, precum și locul unde acesta este servit, dar și ce anume mănâncă.
Rezultatele studiului oferă perspective și recomandări valoroase atât pentru părinți, cât și pentru copiii lor
Primul autor al studiului, José Francisco López-Gil, cercetător postdoctoral în Sănătate și Cercetare Socială la University of Castilla-La Mancha din Spania, a precizat:
„Rezultatele noastre sugerează că nu este important doar să mănânci micul dejun, ci este important și locul unde tinerii iau micul dejun și ce anume mănâncă”.
„Sărirea peste micul dejun sau consumul de mic dejun departe de casă sunt asociate cu o probabilitate crescute de probleme psihosociale comportamentale la copii și adolescenți. În mod similar, consumul anumitor alimente/băuturi este asociat cu șanse mai mari (de exemplu, carne procesată) sau mai mici (de exemplu, produse lactate, cereale) de probleme psihosociale de comportament.”
Ce trebuie să includă un mic dejun de calitate
Cercetătorii au analizat datele din Sondajul Național de Sănătate din Spania din anul 2017, care includeau chestionare despre obiceiurile de mic dejun și sănătatea psihosocială pe care le-au completat părinții sau tutorii a 3.772 de copii spanioli cu vârste cuprinse între patru și 14 ani.
Iar rezultatele studiului au arătat următoarele:
- cafeaua, ceaiul, laptele, ciocolata, cacaoa, pâinea, iaurtul, pâinea prăjită, cerealele și produsele de patiserie au fost asociate cu șanse mai mici de probleme psihologice și comportamentale
- ouăle, șunca și brânza au fost legate de riscuri mai mari de astfel de probleme de sănătate
Concluzionând, la copii, un mic dejun de înaltă calitate ar trebui să includă:
- cereale
- lapte cu conținut scăzut de grăsimi sau alte produse lactate
- fructe sau suc de fructe (de preferat fiind fructele întregi datorită dovezilor mai concludente ale beneficiilor pentru sănătate ale acestora)
Triada micului dejun
Prin urmare, Societatea Spaniolă de Nutriție Comunitară indică faptul că un mic dejun adecvat ar trebui să fie compus din triada:
- Produse lactate (un pahar de lapte, un iaurt proaspăt sau brânză)
- Cereale (pâine, prăjituri, pâine integrală, produse de patiserie de casă sau cereale pentru micul dejun)
- Fructe sau suc natural
Mai mult, poate fi completat în unele ocazii și cu alte alimente proteice, cum ar fi ouă, șuncă, nuci etc. Astfel, nu este surprinzător că consumul zilnic de mic dejun împreună cu selecțiile adecvate pentru micul dejun au fost evidențiate ca un mesaj important de sănătate publică.
Micul dejun departe de casă este nociv
Oamenii de știință, în mod surprinzător, au descoperit că a mânca micul dejun departe de casă poate fi aproape la fel de dăunător ca săritul complet peste masă (cel mai probabil pentru că mesele departe de casă sunt de obicei mai puțin hrănitoare).
Dr. López-Gil a mai spus:
„Faptul că a lua micul dejun departe de casă este asociat cu probleme de sănătate psihosociale mai mari este un aspect nou al studiului nostru”.
„Descoperirile noastre întăresc nevoia de a promova nu numai micul dejun ca parte a unui stil de viață sănătos, ci și faptul că ar trebui să fie consumat acasă. De asemenea, pentru a preveni problemele de sănătate psihosocială, un mic dejun care include lactate și/sau cereale și reduce la minimum anumite alimente de origine animală bogate în grăsimi saturate/colesterol, ar putea ajuta la scăderea problemelor de sănătate psihosocială la tineri.”
Care a fost scopul studiului
Scopul acestui studiu a fost de a examina dacă statutul, locul și obiceiurile de la micul dejun sunt asociate cu probleme de comportament psihosocial într-un eșantion reprezentativ la nivel național de tineri cu vârsta cuprinsă între 4 și 14 ani cu reședința în Spania, se precizează pe frontiersin.org.