Pentru o calitate mai bună a vieții pentru toată lumea la bătrânețe, trebuie să fim atenți la anumite aspecte.
Ce este sarcopenia
Sarcopenia este pierderea masei musculare scheletice și a forței ca urmare a îmbătrânirii. Așa că trebuie să ne dezvoltăm obiceiul de a sta în picioare… Nu trebuie să stăm în poziția de culcat dacă putem sta în picoare!
Important de știut
- Îmbătrânirea începe de la picioare în sus
- După vârsta de 50-60 de ani, curele de slăbire nu mai sunt eficiente, mai ales dacă nu facem mișcare. Deci, nu trebuie să ne bazăm pe a mânca mai puțin pentru a slăbi!
- Dacă nu am făcut niciodată exerciții fizice înainte, putem merge sau doar alerga. Mersul cu bicicleta sau cățăratul pe munte ne poate răni foarte mult genunchii. Dar, dacă avem suficientă forță musculară și ne dezvoltăm încet obiceiul de a alerga, de a merge cu bicicleta și de a urca, în timp genunchii nu vor mai fi afectați. Prin urmare, dacă ne rănim sau nu genunchii, depinde de forța musculară.
- Dacă o persoană în vârstă este bolnavă sau internată în spital, nu trebuie să îi cerem să se odihnească mai mult…sau să se întindă și să se relaxeze și să nu se ridice din pat. Poziția întinsă a corpului timp de o săptămână determină o pierdere de cel puțin 5% din masa musculară, iar persoanele în vârstă nu își pot recupera mușchii.
- Persoanele în vârstă trebuie lăsate să facă treburi casnice pentru a nu-și pierde masa musculară.
- Mersul zilnic ajută mai mult dacă este însoțit de o activitate sportivă mai amplă (scuturarea picioarelor, trasul de o bară orizontală, urcarea și coborârea scărilor, etc.), care să implice toți mușchii corpului (mulți vârstnici, de exemplu, chiar au dificultăți la înghițire din cauza exercițiului insuficient).
- Sarcopenia este mai terifiantă decât osteoporoza. În cazul osteoporozei, trebuie doar să avem grijă să nu cădem, în timp ce sarcopenia nu numai că afectează calitatea vieții, ci provoacă și glicemie crescută din cauza masei musculare insuficiente.
- Cea mai rapidă problemă apare la nivelul mușchilor picioarelor. Explicația constă în faptul că atunci când o persoană nu are activitate fizică (deci, picioarele nu se mișcă, puterea musculară a picioarelor este afectată… iar acest lucru este deosebit de important!
- Când o persoană este tânără, “coapsele sale au suficientă putere pentru a ridica o mașină mică de 800 kg”
Trebuie să acordăm atenție sarcopeniei
Pentru o calitate mai bună a vieții la bătrânețe, trebuie făcută foarte multă mișcare pentru că îmbătrânirea începe de la picioare în sus. Prin urmare, pe măsură ce îmbătrânim, picioarele noastre trebuie să rămână în fiecare zi „active și puternice”.
Dacă nu ne mișcăm picioarele timp de doar două săptămâni, puterea reală a picioarelor va scădea cu câțiva ani buni
Un studiu de la Universitatea din Copenhaga din Danemarca a constatat că atât în cazul bătrânilor cât și a tinerilor, după două săptămâni de inactivitate,, forța musculară a picioarelor se poate “slăbi cu o tremie”, ceea ce echivalează cu 20-30 de ani de îmbătrânire.
Iar, pe măsură ce mușchii picioarelor noastre slăbesc, va dura mult timp să ne refacem, chiar dacă facem reabilitare și exerciții, mai târziu. Deci, trebuie doar să ne plimbăm zilnic!
Câteva motive pentru care trebuie să mergem pe jos
- “Exercițiul regulat precum mersul pe jos, este foarte important”, întrucât toată greutatea/sarcina corpului rămâne și se sprijină pe picioare.
- Cele mai mari și mai puternice articulații și oase ale corpului uman sunt la nivelul picioarelor. Oasele puternice, mușchii puternici și articulațiile flexibile formează “Triunghiul de Fier”, care poartă cea mai importantă sarcină, adică “corpul uman”. Prin urmare, picioarele “sunt un fel de stâlpi”, suportând întreaga greutate a corpului uman.
- 70% din activitatea umană și arderea energiei din viața cuiva se realizează prin cele două picioare.
- ”Piciorul este centrul locomoției corpului”.
- La nivelul ambelor picioare, se regăsesc:
- 50% din oasele unei persoane,
- 50% din mușchii corpului,
- 50% din nervii corpului uman,
- 50% din vasele de sânge,
- 50% din sângele curge prin ele.
Prin urmare:
- Doar atunci când picioarele sunt sănătoase curentul convențional al sângelui curge, lin, astfel încât persoanele care au mușchi puternici la nivelul picioarelor vor avea, cu siguranță, o inimă puternică.
- Pe măsură ce o persoană îmbătrânește, acuratețea și viteza de transmitere a informațiilor între creier și picioare scade, spre deosebire de o persoană tânără.
- În plus, așa-numitul calciu care întărește osoasele se va pierde mai devreme sau mai târziu odată cu trecerea timpului, făcându-i pe vârstnici mai predispuși la fracturi osoase.
- Fracturile osoase la vârstnici pot declanșa cu ușurință o serie de complicații, în special boli fatale, precum tromboza cerebrală.
- Potrivit studiilor, 15% dintre pacienții vârstnici, în general, mor în maxim un an de la o fractură a coapsei
- Deși picioarele noastre vor îmbătrâni treptat cu timpul, solicitarea lor este o sarcină de-a lungul vieții.
- Numai prin întărirea regulată a picioarelor, se poate preveni sau reduce îmbătrânirea în continuare.
Conform Fundației Internaționale a Osteoporozei, pierderea masei musculare începe în jurul vârstei de 40 de ani și progresează mai rapid după vârsta de 60 sau 70 de ani. În medie, o persoană poate pierde aproximativ 3 – 8% din masa sa musculară pe parcursul fiecărei decade, citează sfatulmedicului.ro. Iar “punerea la treabă a picioarelor nu este niciodată prea târzie, indiferent de vârstă”. Ca urmare, pentru a avea o viață mai ușoară la bătrânețe, se recomandă:
- plimbare zilnică, adică 365 de zile din 365
- plimbare cel puțin 30-40 de minute zilnic pentru a vă asigura că picioarele “primesc” suficient exercițiu și astfel mușchii picioarelor rămân sănătoși.
Și pentru că toată lumea îmbătrânește zilnic, ar trebui ca aceste informații importante să fie împărtășite cu toți prietenii și membrii familiei de peste 40 de ani, în special.