Sărbatoarea Tuturor Sfinţilor va avea loc într-un cadru mai restrâns în Transilvania. Ceremonia Tuturor Sfinţilor care are loc mâine, duminică, 1 noiembrie, este în mod tradiţional un prilej de reunire a familiilor pentru pomenirea morţilor. “Ziua Mortilor” sau ”Luminația” așa cum mai este numită, înseamnă rugăciuni și lumânări puse la mormintele celor dragi. Seara, toate cimitirele din Transilvania sunt scăldate în lumina lumânărilor. Deși la origine este o tradiție catolică, acum și ortodocșii, protestanții, reformații și unitarii aprind candele la morminte.
În acest an, Luminaţia – cum este numită ceremonia – va avea loc într-un cadru mai restrâns şi în condiţiile restricţiilor impuse pentru limitarea răspândirii coronavirusului. Oamenii au început încă de vineri să meargă în cimitire pentru cei dispăruâi dintre noi, tradiția fiind să se meargă cu flori și să se aprindă lumânări.
Nici pregătirile obişnuite pentru acest moment nu se mai fac ca în anii trecuţi, ceea ce-i afectează şi pe comercianţi, oamenii făcând cumpărăturile specifice mult mai cumpătat.
Episcopia Ortodoxă a Maramureşului şi a Sătmarului anunță că se vor evita parastasele comune în cimitire, iar persoanele care vor participa la liturghii vor trebui să poarte mască. De altfel, în Negrești-Oaș, ca și în municipiul Satu Mare, dar și în alte comune din județ, masca trebuie purtată și în spații publice. Oamenii s-au conformat, însă cei mai mulţi dintre ei nu se simt protejaţi.
Un oșean își varsă năduful deși poartă mască: ”Nu ne-am obişnuit, dar n-avem încotro. Cu ce te protejează masca? Eu, sincer, nu sunt de acord cu purtarea asta a măştii. Sincer, nu.”
Din păcate, așa gândesc foarte mulţi oşeni, dar şi alţi locuittori ai judeţului Satu Mare. Acest lucru pune sub semnul întrebării modul în care se vor desfăşura evenimentele dedicate Luminaţiei. Chiar dacă morții sunt comemorați în mod normal doar o zi, în multe comunități rurale această sărbătoare durează mult mai mult, chiar și o săptămână, dacă în comună există un număr mare de cimitire.