Există multe sărbători religioase, care impun respectarea unor anumite reguli. Astfel, românii sunt foarte credincioși și în fiecare an respectă anumite tradiții și obiceiuri. Sfântul Dumitru este sărbătorit de români pe data de 26 octombrie. În această zi, cetățenii credincioși respectă anumite datini. Aceste tradiții au fost transmise din bătrâni.
Românii respectă tradiția. În fiecare an, ziua sărbătorii de Sfântul Dumitru este marcată de obiceiuri care sunt respectate de sute de ani.
Sărbătoarea de Sfântul Dumitru
Pe data de 26 octombrie, credincioșii îl sărbătoresc pe Sfântul Dumitru. Ziua destinată acestui simbol al creștinismului vine cu multe tradiții și obiceiuri. Sfântul Dumitru 2023 este una dintre cele importante sărbători din perioada de toamnă.
În fiecare an, credincioșii sărbătoresc cu o serie de tradiții și obiceiuri legate de această zi. Pe 26 octombrie, oamenii îl sărbătoresc pe Sfântul Dumitru Izvorâtorul de Mir. Iar pe 27 octombrie, este celebrat Sfântul ocrotitor al Bucureștiului. Adică Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou sau Dimitrie Basarabov.
Pelerinaj pentru credincioși
În fiecare an, în perioada 21 octombrie – 29 octombrie 2023, creștinii pot veni în pelerinaj. Aceștia se pot închina la moaștele Sfântului Dumitru din incinta Catedralei Patriarhale din București. Credincioșii îi pot înălța rugăciuni Sfântului Dumitru zi și noapte, pe parcursul acestor zile.
Preafericitul Părinte Patriarh Daniel va primi Sfintele Moaște în Altarul Mare de vară al Catedralei Patriarhale marți, 24 octombrie, la ora 13.00. În continuare, pelerinii se vor ruga la Sfintele Icoane și Sfintele Moaște. Acestea vor fi așezate spre închinare în Baldachinul Sfinților de pe Colina Patriarhiei.
Tradiții și obiceiuri
Românii respectă multe tradiții care sunt transmise din bătrâni. Se pare că iarna se instalează de Sfântul Dumitru sau cel puțin așa spune tradiția. Căldura începe să se ducă, iar temperaturile mai scăzute apar. Se spune că Sfântul Dumitru este cel care colorează frunzele și curăță pădurile. Credincioșii obișnuiesc să meargă la biserică în ziua de 26 octombrie. Aceștia oferă pomană pentru cei decedați.
Un ritual din Dobrogea vine cu un mod inedit de a sărbătorii de acest Sfânt. Tinerii din sate se adună și, împodobiți pentru sărbătoare, cântă din fluier în timp ce merg din casă în casă. Cailor de până la trei ani li se tunde părul în ziua de Sfântul Dumitru. Pentru a-și păstra blana superbă tot anul.
Conform tradiției, oamenii care se roagă și respectă toate tradițiile vor fi feriți de boli și de nenorociri. O zicală din bătrâni spune că în ziua de 26 octombrie, morții devin strigoi. Aceștia ies din pământ pentru a-i bântui pe cei vii.
Superstiții de sărbători
Oamenii susțin că ziua de Sfântul Dumitru va dicta întreaga iarnă. Cum va fi vremea în acea zi, așa va fi ți iarna, frumoasă sau foarte geroasă.
O lună plină în noaptea de 26 octombrie va însemna o iarnă blândă, dacă cerul este senin. O lună plină combinată cu un cer înnorat va însemna o iarnă teribilă, cu ger și vreme rea, conform Observator .