Săptămâna Patimilor este săptămâna dinaintea sărbătorii Învierii Domnului. Fiecare zi are o semnificație aparte. Joia Mare mai este cunoscută și sub forma de Joia Neagră sau Joia Patimilor. Aceasta zi este cea care marchează Cina cea de Taină a Mântuitorului și citirea Deniei Mari.
Dania Mare este citită în fiecare Joi Mari și marchează patru evenimente importante din viața Mântuitorului: spălarea picioarelor ucenicilor, Cina cea de Taină, Rugăciunea din Grădina Ghetsimani și începutul patimilor.
Ce semnifică această zi
În Joia Mare, Iisus le-a spălat picioarele celor 12 ucenici. Tot atunci, Acesta le-a spus faptul că a fost vândut de unul dintre ei. „Înainte de Sărbătoarea Paştelui, Isus, ştiind că I-a venit ceasul să plece din lumea aceasta la Tatăl, pentru că îi iubea pe ai Săi care erau în lume, i-a iubit până la capăt. În timpul cinei, diavolul pusese deja în inima lui Iuda, fiul lui Simon Iscarioteanul, gândul să-L trădeze. Isus, ştiind că Tatăl I-a dat toate lucrurile în mâini, că de la Dumnezeu a ieşit şi la Dumnezeu Se duce, S-a ridicat de la masă, Şi-a pus deoparte hainele, a luat un ştergar şi S-a încins cu el. Apoi a turnat apă într-un lighean şi a început să spele picioarele ucenicilor şi să le şteargă cu ştergarul cu care era încins”( Ioan 13)
Tot în această zi, Cina cea de Taină este momentul care a rămas în istorie ca fiind „trupul și sângele Mântuitorului”. Aceasta a fost ultima cină pe care Iisus a luat-o cu ucenicii săi înainte de a fi prins și răstignit. Mântuitorul le arată ucenicilor cum urmează să fie jertfit pentru păcatele omenirii.
„Pe când mâncau ei, Isus a luat o pâine şi, după ce a binecuvântat, a frânt-o şi a dat-o ucenicilor, zicând: „Luaţi, mâncaţi; acesta este trupul Meu”. Apoi a luat un pahar, şi, după ce a mulţumit lui Dumnezeu, li l-a dat, zicând: „Beţi toţi din el, căci acesta este sângele Meu, sângele legământului celui nou, care se varsă pentru mulţi, spre iertarea păcatelor.” (Matei 26:26-28)
Ce fac creștinii în această zi
Joia Mare este ziua în care toate gospodinele vopsesc ouăle de Paște. Se spune că acestea țin până la 40 de zile de Înălțarea Domnului fără a se strica. Tot astăzi sunt pregătiți cozonacii, dar și păștile pentru sărbătorile pascale. Cojile ce sunt folosite la pască nu se aruncă, ci se păstrează într-un vas și se aruncă în Sâmbăta Paștelui pe o apă curgătoare.
În dimineața acestei zile, oamenii merg la biserică să se spovedească și să se împărtășească, iar seara merg la Denia celor 12 Evanghelii. Aceștia se îmbracă în haine de doliu ce sunt făcute din pânză albă și sunt cusute cu ață neagră.
În această zi sunt interzise folosirea și consumarea oțetului și a urzicilor conform tradițiilor. Se spune că atunci când a fost răstignit Iisus a fost bătut cu urzici și stropit cu oțet pentru a-i provoca și mai multe usturimi, conform mediafax.ro.
De asemenea, în această zi nu se bat clopotele, ci doar toaca la Biserică.