Unul dintre rezultatele conferinței ZF/KPMG privind „Piața muncii – cum pot rămâne companiile flexibile și productive” este că „Angajatorii trebuie să dea dovadă de flexibilitate în organizarea timpului de lucru”.
În funcție de cerințele angajatului și de caracteristicile fiecărei organizații, flexibilitatea în acest context înseamnă scăderea săptămânii de lucru la 4 zile.
Flexibilitatea, avantaj și pentru angajator și pentru angajat
„Când te lupţi pentru talente, începi să accepţi diverse lucruri care sunt în afara unui concept prestabilit şi vii ca angajator să faci diferenţa în faţa acelui angajat pe care ţi-l doreşti foarte mult. (….) Sunt nişte trenduri la nivelul Uniunii Europene, sunt state care deja cochetează cu diverse variante în care poţi să alegi cât vrei să alegi.
Poţi să lucrezi mai puţin într-o zi, să lucrezi doar şase ore sau poţi să lucrezi mai mult şi să ai ziua de vineri sau altă zi din săptămână liberă. Legislaţia din România ne permite să adoptăm o flexibilizare şi la nivelul unei organizaţii sau unui departament“, a explicat Inga Țîgai, associate partner, people services KPMG România.
Angajatorii se confruntă cu o serie de dificultăți atunci când pun în practică un astfel de plan. Identificarea beneficiilor și dezavantajelor, a planului strategic și, nu în ultimul rând, a scopului măsurii, reprezintă prima etapă. Întreprinderea poate lansa un program de probă după ce aceste dificultăți sunt rezolvate, cu acordul forței de muncă, iar ulterior îl poate implementa la nivelul întregii companii.
„Gândindu-ne la industriile unde tehnologia ne permite să aducem alte modele de lucru, cred că este fezabilă extinderea unui astfel de model de muncă, dar în paşii despre care am spus mai devreme. În prezent trebuie să vedem ce facem la nivel de departament, dacă vrem să mergem în această direcţie – poate implementezi nişte soluţii de automatizare, poate vii cu traininguri pentru a îmbunătăţi calitatea colaborării, poate vrei să investeşti în comunicare pentru a înţelege profilul fiecăruia“, a mai spus Inga Țîgai, potrivit stiripesurse.ro.
Mădălina Racovițan, șefa serviciilor pentru oameni la KPMG România, a folosit exemplul organizației sale, care folosește programul „Vinerea scurtă” – o idee inedită pentru piața muncii – pentru a oferi o ilustrare practică a ceea ce presupune flexibilitatea muncii. Cu alte cuvinte, de luni până joi inclusiv, angajații lucrează nouă ore pe zi, vineri fiind o zi scurtă de patru ore.
Vinerea se lucrează doar patru ore
Cu toate acestea, având în vedere că un contract de muncă este încheiat între un angajator și un angajat și că lucrurile se complică și mai mult atunci când este implicat un contract colectiv de muncă, trebuie incluse și dispoziții de flexibilitate în Codul muncii.
„Noi la KMPG folosim conceptul de vinerea scurtă, îl folosim de zece ani în departamentul de taxe şi este un program de muncă inegal în care angajaţii pot alege dacă vor să lucreze nouă ore de luni până joi şi vineri să aibă jumătate de zi liberă. Am început cu acest program într-o vară şi l-am păstrat perpetuu.
Acum, pe perioada verii, am decis să implementăm un program de lucru flexibil şi mai scurt pentru toată organizaţia, am extins această opţiune şi pentru celelalte departamente. Sunt programe uşor diferite în funcţie de departamente şi atunci este importantă şi această flexibilitate, pentru că înseamnă să aplicăm totul la fel pentru toată lumea. Putem crea programe relevante pentru diverse zone din organizaţie”, a explicat Mădălina Racovițan.
Contractul individual de muncă trebuie să fie modificat de la un contract cu normă întreagă la un contract de 32 de ore pentru a pune în aplicare săptămâna de lucru de patru zile și a păstra ziua de lucru de opt ore.