Cererea de consum din Rusia s-a contractat în 2022 în cel mai rapid ritm din ultimii șapte ani, iar veniturile disponibile reale au scăzut, potrivit datelor publicate miercuri, în timp ce populația țării a resimțit efectele diminuării perspectivelor economice.
Economia Rusiei, dependentă de exporturi, a rezistat impactului sancțiunilor mai bine decât se preconiza inițial, dar a suferit totuși o contracție a PIB-ului de aproximativ 2,5%, în condițiile în care Occidentul a impus sancțiuni în încercarea de a pedepsi Moscova pentru acțiunile sale în Ucraina.
Veniturile disponibile reale au scăzut cu 1% în 2022
Deși perspectivele sale economice din acest an nu sunt atât de sumbre, Rusia se confruntă cu o penurie pe piața forței de muncă, cu venituri mai mici din petrol și gaze pe măsură ce se aplică plafoanele de preț și embargourile, precum și cu un deficit bugetar în creștere bruscă, anul 2023 pare să prezinte noi provocări pentru guvern.
Veniturile disponibile reale au scăzut cu 1% în 2022, arată datele preliminare ale serviciului federal de statistică Rosstat. Salariile reale, care sunt ajustate în funcție de inflație, au crescut cu 0,3% de la an la an în noiembrie, doar a doua lectură pozitivă din martie.
Vânzările cu amănuntul, un indicator cheie al cererii de consum, s-au prăbușit cu 6,7% în 2022, cea mai slabă performanță din 2015, în timp ce în decembrie au scăzut cu 10,5% în ritm anual, cea mai proastă performanță lunară din mai 2020 și din perioada de vârf a pandemiei de coronavirus.
Șomajul a rămas la un nivel minim record de 3,7% în decembrie
Înalți oficiali guvernamentali și oficiali ai băncii centrale au evidențiat preocupările legate de impactul economic al unei piețe a forței de muncă restrânse de când președintele Vladimir Putin a ordonat o „mobilizare parțială” a bărbaților, în mare parte în vârstă de muncă, la sfârșitul lunii septembrie, pentru ceea ce Rusia numește o „operațiune militară specială” în Ucraina.
Sute de mii de ruși au fugit din țară când a fost anunțată mobilizarea, în timp ce aproximativ 300.000 au fost înrolați în armată.
Din cauza incertitudinilor din timpul războiului, companiile private își reduc programele de investiții. De exemplu, Chernogolovka, un producător de băuturi răcoritoare, și-a înghețat investițiile în noi facilități de producție în valoare de 5 miliarde de ruble, iar Severstal a refuzat să cumpere o nouă turbină cu gaz, potrivit reuters.com.
Orașul Sankt-Petersburg și-a redus de la 55 de miliarde la 30 de miliarde de ruble investițiile planificate pentru construcția de noi metrouri în 2023. Sprijinul bugetar pentru investiții în 2023 va scădea cu 10% față de nivelurile planificate, dar programele prioritare, inclusiv cheltuielile pentru echipamente militare, nu vor fi afectate.
Încă din martie 2022, piața auto a cunoscut cea mai dură scădere. Principalii producători de automobile au părăsit Rusia, în timp ce furnizorii occidentali de piese de schimb au fost în mare parte interziși sau respectă sancțiunile. Vânzările de automobile se vor reduce cu aproximativ 60% în acest an, fiind disponibile doar mașini produse în China și în Rusia.
Restricțiile privind importurile de produse electronice și criza actuală a cipurilor îngustează și mai mult oportunitățile pentru producătorii de automobile. Aprovizionarea cu componente prin țări terțe este un flux îngust, deoarece Turcia și alte țări încearcă să evite să se lovească de sancțiunile SUA și UE. Livrările prin țările din Asia Centrală sunt neregulate, deoarece aceste rute sunt aglomerate și blocate de alte bunuri în transport.