Social

Sancțiuni de până la 6000 de lei pentru românii care stau la bloc. Ce trebuie să faci pentru a evita această situație

playtech.ro
FOTO: playtech.ro

Amenzi de mii de lei pentru românii care stau la bloc și care nu respectă anumite prevederi legale sau indicațiile asociațiilor de proprietari. Conform legii locatarii nu au voie să-și deranjeze vecinii cu muzica dată la maxim în intervalul orar 22:00-08:00 și 13:00-14:00.

Programul de liniște nu este bătut în cuie, acesta poate fi modificat în urma unei decizii a adunării generale a asociației de proprietari.

Amenzile pornesc de la 200 de lei și pot ajunge până la 6000

Locatarii care refuză să respecte regulile pot primi amenzi contravenționale care pot ajunge până la 1500 de lei.  Totodată, cei care vor disturba liniștea publică intenționat și în mod repetat vor fi de asemenea amendați pe măsura disconfortului creat.

Legislația actuală prevede ca zgomotele și gălăgia puternică nu sunt acceptate în comunitățile unde există clădiri de locuințe, indiferent de oră.

Potrivit Legii nr.192/2019 ”Organizarea de petreceri cu caracter privat şi utilizarea de aparatură muzicală la intensitate de natură a tulbura liniștea locuitorilor, în corturi, alte amenajări sau în spaţiu neacoperit, situate în perimetrul apropiat imobilelor cu destinaţia de locuinţe sau cu caracter social, în mediul urban, sunt interzise”.

Prevederile legale se aplică și în cazul petrecerilor private

Persoanele care refuză să respecte această regulă, chiar și în afara orelor de liniște pot fi sancționați cu amenzi între 200 și 1000 de lei. În situațiile în care sunt utilizate instrumente muzicale de mare putere în intervalul orar menționat amenzile aplicate sunt cuprinse între 500 și 1500 de lei.

De asemenea, prevederile legale se aplică și în cazul petrecerilor private. Utilizarea instalațiilor de sunet în corturi sau în alte locații neacoperite situate în proximitatea imobilelor de locuit atrage după sine contravenții care pornesc de la 2000 de lei și pot ajunge până la 3000 de lei.

”Organizarea de petreceri cu caracter privat şi utilizarea de aparatură muzicală la intensitate de natură a tulbura liniștea locuitorilor, în corturi, alte amenajări sau în spaţiu neacoperit, situate în perimetrul apropiat imobilelor cu destinaţia de locuinţe sau cu caracter social, în mediul urban, sunt interzise”, se arată în Legea 192/2019.

Cum pot fi evitate situațiile neplăcute

Sunt situații în care persoanele care încalcă legea în mod repetat pot primi amenzi de până la 6000 de lei. Amenzile pot fi și mai mari dacă vecinii afectați de zgomotele puternice se adresează instanțelor de judecată.

”Tulburarea liniștii locatarilor între orele 22.00-8.00 şi 13.00-14.00 de către orice persoană prin producerea de zgomote, larmă sau prin folosirea oricărui aparat, obiect ori instrument muzical la intensitate mare în localurile sau în sediile persoanelor juridice, în locuințele persoanelor fizice. sau în oricare alt loc din imobile cu destinația de locuințe ori situat în imediata vecinătate a acestora este interzisă”, potrivit libertatea.ro.

Aceste situații neplăcute pot fi evitate dacă vecinii sunt anunțați în prealabil. Desigur este necesar ca aceștia să-și dea consimțământul.