Sfaturi pentru a scăpa de pofta de dulce. Dacă te-ai hotărât să nu mai mănânci dulciuri, dar te confrunţi cu „poftele” la fiecare pas, iată câteva trucuri care te vor ajuta să scapi de marile tentaţii.
Zahărul a devenit inamicul public numărul unu în ceea ce priveşte alimentele nesănătoase. Zahărul stimulează serotonina şi dopamina, aceiaşi hormoni „ai fericirii” activaţi şi de substanțele interzise, arată un nou studiu.
Sănătate: Sfaturi să scapi de pofta de dulce
Fie că vorbim de dependenţă sau de o problemă de control, privarea de la porţia zilnică de zahăr poate genera manifestări extreme precum stări de ameţeală, anxietate şi chiar frisoane.
Zahărul activează toate celulele din creier. Consumul excesiv de dulciuri poate modifica receptorii de la nivelul creierului, care reglează ceea ce mâncăm. Modificarea cantităţilor poate face ca şi simpla imagine a unui aliment dulce să se manifeste la nivel cerebral, ca şi în cazul dependenţilor de droguri.
„Tendinţa de a ciuguli mereu câte ceva dulce provoacă variaţii ale nivelului de zahăr din sânge. În felul acesta, pot exista scăderi bruşte ale glicemiei, care dau ameţeli şi frisoane”, detaliază medicul Kristin Kirkpatrick, de la o clinică din Cleveland, SUA.
Experții spun că, pentru a scăpa de dependenţa de zahăr trebuie să urmaţi o dietă care să vă ajute să schimbaţi total modul în care vă hrăniți.
Eliminarea bruscă a zahărului este o metodă temporară, a cărei efecte sunt de scurtă durată
Încercaţi să eliminaţi dulciurile treptat. Începeţi prin a elimina desertul, după cină. Apoi reduceţi zahărul din cafea sau cereale, însă nu vă aşteptaţi la miracole. Este nevoie de timp pentru a scăpa definitiv de dependenţă.
Când vrei dulce, de fapt îţi e foame?
Dacă vi se face brusc poftă de ceva dulce, nu dependenţa de zahăr este vinovată. Ci foamea. Dorința nestăvilită de mâncare stă în spatele acestei dorinţe neaşteptate de ceva dulce.
„Dacă mâncaţi suficient la mesele princiapale şi dacă luaţi o gustare sănătoasă, cu fructe, puteţi minimiza dorinţa arzătoare pentru dulciuri”, garantează Nancy Clark, nutriţonist sportiv.