Lifestyle

Salvia: ce este, la ce servește și cum se folosește

Salvia: ce este, la ce servește și cum se folosește

Salvie, cunoscută și sub numele de salva, este o plantă medicinală cu denumirea științifică Salvia officinalis, care are aspectul unui arbust, cu frunze catifelate de culoare gri-verde și flori albastre, roz sau albe, care apar vara.

Această plantă medicinală poate fi utilizată pe cale orală pentru tratarea cazurilor de transpirație intensă sau probleme gastro-intestinale și, prin aplicare topică, în leziuni și inflamații ale pielii, gurii și gâtului.

Salvia are indicații dovedite în următoarele situații:

  • Tulburări funcționale ale tractului gastro-intestinal, cum ar fi dificultăți de digestie, exces de gaze intestinale sau diaree datorită acțiunii stimulatoare a acestuia asupra sistemului gastro-intestinal;
  • Transpirație excesivă, datorită proprietăților de inhibare a transpirației;
  • Inflamație în mucoasa gurii și faringelui și în leziunile cutanate, datorită proprietăților sale antimicrobiene, antiinflamatorii și vindecătoare;
  • Lipsa poftei de mâncare, datorită proprietăților sale de stimulare a apetitului.
  • Această plantă poate fi utilizată oral sau aplicată pe piele.

Cum se folosește

Salvie poate fi folosită pentru prepararea de ceaiuri sau tincturi, unguente sau loțiuni deja preparate.

1. Ceai de salvie

Ingrediente

  • 1 lingură de frunze de salvie;
  • 1 cană de apă clocotită.

Mod de pregătire

Se toarnă o cană de apă clocotită peste frunze și se absoarbe timp de aproximativ 5 până la 10 minute și se strecoară. Acest ceai poate fi folosit pentru a face gargară sau clăti gura de mai multe ori pe zi, tratând leziunile gurii sau ale gâtului.

În plus, este posibil să beți și 1 ceașcă din acest ceai, de 3 ori pe zi, pentru tratarea diareei, îmbunătățirea funcției digestive sau reducerea transpirațiilor nocturne.

2. Tinctură

Tinctura poate fi utilizată de mai multe ori pe zi, cu lovituri de perie, în regiunea vătămată fără a se dilua. Doza orală va depinde de concentrația soluției și trebuie stabilită de către medic.

Reacții adverse posibile

În caz de ingestie prelungită sau doză excesivă, poate apărea o senzație de greață, căldură, bătăi cardiace crescute și spasme epileptice.

Contraindicații

Salvie este contraindicată persoanelor cu hipersensibilitate la această plantă medicinală.

De asemenea, nu trebuie utilizat în timpul sarcinii, deoarece există încă date științifice insuficiente pentru a demonstra că salvia este sigură în timpul sarcinii. Nu trebuie utilizat în timpul alăptării, deoarece reduce producția de lapte.

În cazul persoanelor cu epilepsie, planta trebuie utilizată numai cu îndrumarea unui medic sau fitoterapeut, deoarece unele studii indică faptul că planta poate stimula dezvoltarea convulsiilor epileptice.