În vârstă de 27 de ani, Kirillo Alexandrov se afla în locuinţa sa din apropiere din Herson atunci când forţele ruse au ocupat regiunea, la începutul lui martie. El, soţia şi soacra sa de origine ucraineană au încercat să fugă din calea invadatorilor, dar au fost capturaţi. Pentru el a urmat un întreg calvar, fiind supus unor tratamente inumane.
Salvarea spectaculoasă a unui american reținut de ruși în Ucraina pentru spionaj, la 100 de kilometri în spatele frontului
Originar din Michigan, Alexandrov s-a trezit cu un dosar conţinând 11 capete de acuzare false pe numele său, printre care şi faptul că ar fi spion american. Totul avea însă să se schimbe în momentul în care situația acestuia a fost preluată de organizația non-profit Project Dynamo, din Florida, specializată în operaţiuni de salvare în zone de război şi/sau în zone ostile.
Mama lui Alexandrov, care locuieşte în comitatul Jackson, din Michigan, a fost cea care a cerut ajutor.
Potrivit unui comunicat al Project Dynamo, FBI şi Departamentul de Stat au ştiut despre implicarea sa în salvarea lui Kirillo Alexandrov şi a familiei sale şi au considerat-o drept „cea mai bună speranţă” pentru o „evacuare în siguranţă”.
El a conceput două strategii paralele, prima constând în negocieri cu partea rusă, iar a doua într-o operaţiune tactică de salvare la sol. Însă, aflând că Alexandrov urma să fie dus la Moscova, a decis să profite de o „fereastră îngustă” apărută şi să-l evacueze în secret.
Liderul misiunii de salvare, Bryan Stern, spune că s-a bazat în operaţiune pe 12 colegi răspândiţi în Ucraina, Polonia, România şi Statele Unite
Lansată pe 9 mai, la 100 de kilometri în spatele frontului, misiunea a durat 18 ore, în condiţii extrem de dificile şi foarte periculoase. Alexandrov a reuşit să treacă nedetectat peste 20 de puncte de control ale forţelor ruse, după care noaptea de 9 spre 10 mai a petrecut-o într-o casă sigură din vecinătatea Hersonului. A doua zi dimineaţă, pe 11 mai, se afla deja în Polonia.
„Este cea mai complexă şi periculoasă misiune salvare de până acum”, se felicită Project Dynamo, subliniind că partea rusă s-a arătat interesată de negocieri abia la cinci ore după sosirea lui Kirillo Alexandrov în Polonia. Project Dynamo este activă în Ucraina de la începutul lui februarie. Prima sa misiune a avut loc chiar în primele ore ale invaziei lui Putin, iar de atunci a salvat aproape 700 de persoane în peste 60 de operaţiuni în cele mai dificile zone de război din Ucraina.
„Nu voi putea uita niciodată nimic din toate acestea. Nu ştiu cum îl voi putea răsplăti vreodată pe Bryan şi echipa lui, pentru că am fi morţi dacă nu ar fi fost ei”, spune bărbatul salvat din Herson.
De altfel, Kirillo Alexandrov este prima victimă americană cunoscută şi care a supravieţuit unor crime de război comise de soldaţii ruşi în Ucraina. Bărbatul a mărturisit că soldaţii ruşi i-au agresat soţia, l-au încătuşat, l-au bătut de mai multe ori şi au efectuat simulări de execuţii asupra sa. Aceste acţiuni constituie o încălcare Convenţiei de la Geneva.
Cazul său a fost prezentat la ONU, Curtea Penală Internaţională şi departamentele de stat, justiţie şi apărare din Statele Unite.
„Am întâlnit multe victime şi martori ai acestor atrocităţi în celelalte operaţiuni pe care le-am desfăşurat aici (în Ucraina, n. red.). Dar mă înfurie când aud aceste relatări de la un cetăţean american şi familia lui şi când descopăr ce au îndurat (sub ocupaţia rusă, n. red.). Ceea ce i-au făcut aceşti bărbaţi acestui cuplu de tineri este josnic şi o definiţie dezonoarei după standardele militare”, a declarat Bryan Stern, veteran al Marinei SUA.