Directorul Serviciului Public Județean Salvamont Maramureș, Dan Benga, a anunțat faptul că se va deschide un nou centru Salvamont de căutare-salvare, care va deveni operațional în perioada următoare. Acesta ar urma să funcționeze cu ajutorul dronelor și analizei de date cu ajutorul inteligenței artificiale.
„Salvamont Maramureş, împreună cu Salvamont Romania şi Vodafone România, ducem tehnologia mai aproape de oameni, un nou centru local de căutare-salvare cu drone şi analiză date folosind Inteligenţa Artificială (IA) fiind gata de a fi lansat în judeţul Maramureş. Începând de mâine, 9 august, va deveni operaţional primul centru Local de Analiză a Datelor, în judeţul Maramureş”, a spus Dan Benga.
În plus, directorul Serviciului Public Județean Salvamont Maramureș a explicat că toate echipamentele profesionale de căutare-salvare aflate în dotare vor fi prezentate către public în data de 8 august, pe malul Lacului Mogoșa în Munții Gutâi.
Salvamontiștii beneficiază de echipament de ultimă generație
„Utilizăm tehnologiile de ultimă generaţie, dar şi cele mai bune echipamente care ne permit să reducem simţitor timpul de ajungere la turiştii aflaţi în situaţie dificilă pe munte sau la extragerea unor persoane aflate şi situaţii medicale dificile, unele în locuri izolate, adică, sate sau cătune îndepărtate la care se ajunge foarte greu, locuri unde Ambulanţa sau SMURD nu pot ajunge”, a mai declarat Dan Benga.
Nu doar salvamontiștii din Maramureș vor utiliza aceste noi tehnologii cu inteligența artificială pentru misiunile de căutare-salvare. Și angajații Salvamont Neamț vor primii noi echipamente de ultimă generație.
Salvamont România, Consiliul Judeţean și partenerul de tehnologie Vodafone au colaborat pentru a construi un nou centru de căutare-salvare cu drone și analiză a datelor folosind inteligența artificială la Salvamont Neamţ. Centrul Local de Analiză a Date are o soluție de detectare automată a dispăruților.
„Programul software inovator Saruav, bazat pe inteligenţa artificială, vine în sprijinul echipelor pentru căutarea şi găsirea persoanelor dispărute. În baza unui set de fotograme capturate cu drone, programul face detecţia automată a oamenilor, folosind anumite indicii, precum îmbrăcaminte, echipament sau obiecte, pentru indicarea locaţiilor precise unde se poate interveni“.
Misiunile au început de la 1 august
Salvamont România a făcut aceste precizări într-un comunicat. De asemenea, explică în ce constă revoluţionarul sistem. Trei drone de ultimă generație sunt disponibile pentru utilizare în Serviciul Salvamont Neamţ de la 1 august 2023. Deoarece toate operațiunile de salvare din ultimele zile au avut loc noaptea, nu a fost folosit în vreo misiune pe Ceahlău.
Caracteristicile programului demonstrează cât de „deștept“ este. Procesează 100 de fotograme într-o perioadă de două minute și indică operatorului indiciile asociate cu coordonatele GPS ale locației. Folosește sisteme de fotogrametrie avansate, termoviziune, urmărire în relief, comunicare audio cu victima, camere video multiple și captură de date pentru analiza automată, potrivit Agerpres.
„Misiunile cu drone de ultimă generaţie presupun colectarea în teren a datelor din zona unde se bănuieşte că este o victimă. Ele urcă la înălţime, pot coborî prin văi adânci şi foarte abrupte, evitând obstacole, după care revine şi în circa 2 minute sunt descărcate informaţiile. Programul selectează doar imagini de ţin de activităţi umane“, explică Raul Papalicef, şeful Salvamont Neamţ.