Lifestyle

Salvamont și Salvarea București-Ilfov asaltate de cereri, nu mai fac față

bărbat de 65 de ani

Salvamont și Salvarea București-Ilfov asaltate de cereri, nu mai fac față solicitărilor. Mulți dintre turiștii aflați în minivacanța de 24 ianuarie au sunat la Serviciul Salvamont pentru a anunța că sunt în situații dificile în zona de multe. În același timp, de câteva zile, echipajele ale Serviciului de Ambulanță al Municipiului București și județului Ilfov nu mai fac  față solicitărilor de testare și au cerut decizii rapide.

Creştere alarmantă a numărului de persoane din zona București – Ilfov, care solicită testarea COVID la domiciliu

Creştere alarmantă a numărului de persoane din zona București – Ilfov, care solicită testarea COVID la domiciliu. Ministerul Sănătății a decis deschiderea a 28 de centre de testare în spitalele din zonă, 20 dintre acestea așteptând pacienții încă din această dimineață.

Centre de recoltare a probelor biologice pentru diagnosticarea infecției cu SARS-CoV-2 au fost deschise în aproape toate zonele Capitalei, la importante unități spitalicești, astfel încât să se reducă timpul de așteptare pentru pacienții care solicită testarea la domiciliu.

În diferite intervale orare sau chiar non-stop, persoanele simptomatice se pot prezenta pentru recoltare la Spitalul de Urgență Floreasca, Filantropia, Militar Central, CF 2, Victor Gomoiu, Fundeni, Malaxa, Matei Balș sau Victor Babeș, Colţea, Obregia, Nasta, Universitar de urgență sau militar de campanie Ana Aslan, dar și în alte centre.

De marți vor mai fi deschise încă opt centre de testare COVID-19; printre acestea, la spitalele Pantelimon, Colentina și Panait Sârbu.

Decizia deschiderii acestor centre a venit în urma unui raport al Serviciului de Ambulanță al Municipiului București și județului Ilfov, care anunța că timpul de așteptare pentru recoltarea probelor ajunge chiar și la trei zile, după ce numărul solicitărilor a crescut foarte mult într-un timp scurt. Aproximativ 6.000 de persoane așteptau aseară să le fi recoltate probele.

De astăzi, operatorii DSPMB îi vor îndruma pe pacienții cu forme ușoare de boală, dacă se pot deplasa cu mijloace de transport proprii către aceste centre. După recoltare, bolnavii vor aștepta la domiciliu rezultatul testului. Pentru pacienții nedeplasabili sau cei care solicită în mod expres testarea la domiciliu, ambulanța va asigura în continuare prelevarea probelor biologice și acordarea asistenței medicale.

Peste 100 de apeluri primite de Dispeceratul Național Salvamont, în primele 24 de ore ale minivacanței de Ziua Unirii

În primele 24 de ore ale minivacanței de Ziua Unirii Principatelor, Dispeceratul Național Salvamont a primit peste 100 de apeluri prin care se solicitau intervenții de urgență. Peste 120 de persoane aflate în situații dificile pe munte au fost salvate. Cele mai multe apeluri au venit la Serviciile Salvamont din Sinaia și Brașov.

Operațiuni de salvare în urma telefoanelor primite au mai pornit de la Lupeni și Voineasa, Bușteni și Vatra Dornei, Predeal sau Muntele Mic în județul Caraș-Severin. O intervenție deosebit de dificilă a avut loc aseară. Salvamontiștii argeșeni au recuperat un turist de 71 de ani care căzuse 70 m în masivul Leota. El făcea parte dintr-un grup mai mare de persoane și era echipat corespunzător pentru drumeția pe munte, dar în urma căzăturii s-a lovit puternic la cap.

În munții Făgăraș, zona turistică Bâlea Lac este foarte periculoasă în această perioadă pentru cei care se aventurează pe versanți. Sabina Dudașu de la serviciul public Salvamont Sibiu i-a declarat pentru RRA.

Sabina Dudaşu: ”Pe fondul acestor ninsori şi a vântului, riscul de avalanșă pe la peste 1.800 de m este mare, 4 din 5, declanşarea unei avalanşe de dimensiuni medii sau poate chiar mari este posibilă şi printr-o /slabă/ supraîncărcare. La sub 1.800 de metri altitudine, riscul este moderat, 2 din 5. Recomandăm turiştilor să evite deplasările la peste 1.800 m. Traseele turistice la aceste atitudini rămân închise”