Salonul Vinurilor Millésime are loc, în perioada 3 – 5 septembrie, în Cetatea Oradea, fiind organizat de Asociaţia pentru cultura şi civilizaţia vinului Millésime, care din anul 2010 s-a dedicat culturii şi civilizaţiei vinului, educării consumatorilor şi promovării vinului românesc.
De vineri până duminică, peste 200 de vinuri autohtone vor fi prezentate la Salonul Vinurilor Millésime. Iau parte la eveniment un număr de 22 de crame din România iar un stand special fiind dedicat soiului Fetească neagră, vedeta din acest an a salonului, relatează AGERPRES.
„Ne bucurăm că prima zi a Salonului Millésime a fost un succes. Am avut un public foarte numeros, chiar peste aşteptări dată fiind perioada scurtă în care am anunţat evenimentul. Ne pare bine că astfel producătorii au avut ocazia să stea la poveşti, în sfârşit, faţă în faţă cu consumatorii. Din Bihor, singura cramă prezentă este Familia Darabont, iar din Crişana-Ardeal amintim Cramele Dradara, Dorvena, Nachbil, Silvania, Miniş, împreună, desigur, cu cele de tradiţie, Crama Davino din Dealu Mare, Corcova (Mehedinţi), Jidvei, Cotnari, Recaş. Alături de ei sunt şi mai micii producători, care fac vinuri artizanale de pe loturi mai mici, în cantităţi în mici, în special pentru restaurante şi magazinele de specialitate”, a declarat, Georgeta Bocşe, organizator.
Cramele au fost organizate pe zone geografice
Cramele au fost organizate pe zone geografice, pentru ca vecinii să fie aproape unii de alţii, pentru ca vizitatorii să aibă o percepţie mai bună asupra zonelor viticole şi să facă mai uşor comparaţii.
Este și o premieră la nivel naţional, şpriţ la doză, din vin alb (Fetească regală) şi rose (Merlot), dar şi cu alte elemente inovative: sistemul de închidere cu screw cap al sticlei şi, pentru prima dată, cu etichetă termosensibilă (care se albăstreşte, din gri, la temperatura optimă de răcire).
„Suntem o cramă nouă, avem 40 de hectare, 13 soiuri, mai ales roşii. Avem o gamă Darabont şi o nouă gamă de şpriţ, pe care am scos-o chiar anul acesta pe piaţă. Pentru şoferi nu e indicat, pentru că are 6% alcool. Dar pentru o seară liniştită e ok. Vinurile sunt tinere, dar încercăm să scoatem tot ce se poate din soi, din arome, să fie cât mai uşor de înţeles, cât mai uşor de băut”, a declarat oenologul şi viticultorul Szilvia Mate.