De la 1 septembrie, este foarte probabil că salariul minim va fi de 3.300 de lei. Coaliția dezbate acum acest scenariu. În plus, administrația își propune să majoreze salariul pentru muncitorii din construcții. În același timp, Guvernul are de gând să oblige constructorii să plătească plăți pentru sănătate.
De la 1 septembrie, salariul minim brut pe economie pentru muncitorii din construcții va crește la 4.500 de lei, iar aceștia vor trebui să suporte doar plățile pentru sănătate și pensii.
Salariul minim european trebuie implementat până în 2024
Potrivit Băncii Mondiale, românii ar trebui să plătească noi taxe care să includă trecerea la o impozitare progresivă, o contribuție mai mică la sistemul de pensii (CAS) pentru cei care au salarii modeste, eliminarea avantajelor fiscale, creșterea impozitului pe profit și a impozitului pe cifra de afaceri, precum și o cotă unică de TVA.
România trebuie să pună în aplicare regula salariului minim din Uniunea Europeană până la sfârșitul anului 2024. Acest regulament precizează un sistem de stabilire a salariului minim, care ar trebui să fie de 50% din salariul mediu net din fiecare națiune sau 60% din salariul mediu, dar nu impune un salariu minim unic în toate statele membre ale UE.
România vrea să aplice acest regulament chiar mai devreme decât termenul limită, începând cu 2024, susține europarlamentarul Victor Negrescu. Dacă acest lucru s-ar întâmpla, salariul mediu net din România ar crește de la nivelul actual de 3.800 de lei brut la 3.960 de lei brut (sau aproximativ 1.960 de lei net, din care 200 de lei nu sunt impozabili).
Acest lucru ar reprezenta jumătate din salariul mediu anual brut de 7.600 de lei pe care Guvernul îl estimează pentru 2024. În acest fel, România ar respecta regula salariului minim din Uniunea Europeană.
„Avem ambiţia de a implementa salariul minim european mai devreme şi deja sunt măsuri luate pentru a creşte salariul minim în anumite sectoare. Aici vorbim despre o raportare despre o raportare la salariul mediu sau la salariul median, fie 50%, fie 60% din respectivele salarii” a spus Victor Negulescu, europarlamentar.
Salariile din România, demne de topul rușinii
Începând cu 2023, salariul minim a crescut la 3.000 de lei, de la 2.550 de lei. A treia cea mai slab plătită țară din UE a fost România. Actualul lider al Partidului Național Liberal, Nicolae Ciucă, a prezis că salariul minim și pensia ar putea crește până la sfârșitul anului 2023.
„Am susţinut încă de la început că trebuie să ne îngrijim astfel încât să ne aliniem la această decizie. Există posibilitatea ca începând cu anul 2023, aşa cum am discutat în coaliţie şi am afirmat de fiecare dată, să susţinem creşterea salariului minim şi, desigur, a pensiei, doar că aceste date, aşa cum este şi normal şi responsabil, vor fi făcute public după ce avem proiecţia de buget pe anul 2023”, a spus actualul președinte la Partidului Național Liberal, conform realitatea.net.