Economic

Salariul minim crește la 4.050 lei de anul viitor! TVA-ul rămâne neschimbat, anunță Ciolacu

marcel ciolacu evazioniștii (sursă foto: Prosport)
sursa foto: arhiva companiei

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat că pregătește o măsură pentru majorarea salariului minim pe economie. Totodată, Executivul a promis că TVA-ul nu va suferi nicio creștere.

Astfel, Guvernul va aproba în această săptămână salariul minim pe economie, aplicabil începând cu 1 ianuarie. Noua sumă stabilită este de 4.050 de lei. Premierul a luat această decizie după discuții cu patronatele și sindicatele.

Se majorează salariul minim

La Summitul Autorităţilor Publice Municipale din România, Ciolacu a fost întrebat dacă decizia privind salariul minim va fi luată săptămâna aceasta. Premierul a confirmat și a clarificat că această majorare va intra în vigoare la 1 ianuarie. „Da, dar el are, după cum ştiţi, o aplicare de la 1 ianuarie. Care este urgenţa? Îmi scapă ceva mie. El este hotărât, 4.050 de lei, după discuţii cu patronate şi cu sindicate”, a declarat premierul.

Ciolacu a dat asigurări că TVA-ul nu va crește. „Nu se măreşte TVA-ul. Vă spun, mă tatuez pe mână, nu se măreşte TVA-ul. Nu va creşte nicio cotă unică. Va rămâne 10% pe venit. Cum să crească cota unică pe venit de la 10% la 16% când noi avem cea mai mare impozitare a muncii la venituri mici şi medii din Europa? Ce om normal, la cap, ar face acest lucru?”, a spus premierul.

Ciolacu promite că TVA nu va crește

Referitor la cotele reduse de TVA, Ciolacu a menționat că au avut loc negocieri pentru creșterea veniturilor din PIB. În urma discuțiilor, ținta de venituri a fost redusă de la 2,5 la 1,1 puncte procentuale. „Anul viitor avem două lucruri. S-a renegociat, trebuiau venituri mai mari din PIB, de 2,5 puncte procentuale, şi am negociat să fie doar de 1,1 puncte procentuale. E sustenabil, fiindcă acest lucru îl poţi face şi din reducerea cheltuielilor şi dintr-o mult mai bună colectare, ţinând cont că începem să ne apropiem cu digitalizarea, dar şi cu o gestionare a banului public mult mai bună”, a spus Ciolacu.

Cheltuielile majore din România sunt în domeniul sănătății și educației. Ciolacu și-a exprimat intenția de a introduce achiziții centralizate, astfel încât prețul unei seringi să fie uniform în întreaga țară.

În privința cotelor de TVA, exceptând medicamentele și alimentele, Executivul a exclus posibilitatea creșterii de la 5% la 19%. „Dacă dumneavoastră credeţi că vreun guvern are atâta minte sau un prim-ministru să crească cota la lemne de la 5 la 19 şi să-i aducă un venit suplimentar la bugetul statului consolidat de 10 milioane, vă spun eu, este exclus acest lucru”, a mai declarat Marcel Ciolacu, potrivit mediaflux.