Lifestyle

Salariul mediu a scăzut cu 35 de lei! Cine este afectat

salariul minim sursă foto: capital.ro prime primă
sursa foto arhiva personala

INS a anunțat că salariul mediu net în luna iulie a acestui an a fost de 4.565 lei. Asta arată o ușoară scădere de 35 lei față de luna iunie 2023.

Cele mai mari remunerații, depășind 10.500 de lei net, au fost înregistrate în sectorul IT&C. În timp ce cele mai modeste salarii, puțin peste 2.500 lei, au fost în sectorul hoteluri și restaurante.

Salariul a scăzut cu 35 de lei pentru unii angajați

În sectorul public, în luna iulie 2023, s-au înregistrat scăderi ușoare în comparație cu luna anterioară în domeniul învățământului (-3,0%). Această diminuare a fost atribuită în principal acordării de tichete de masă în lunile precedente. A contribuit și reducerea sumelor destinate plăților cu ora pentru cadrele didactice pe perioada vacanței școlare. Alte sectoare afectate au fost administrația publică (-0,6%), sănătatea și asistența socială (-0,5%).

În general, reducerea câștigului salarial mediu net față de luna iunie 2023 a fost influențată de acordarea de prime ocazionale, drepturi în natură și ajutoare financiare, sume din profitul net și din alte surse (inclusiv tichete de masă).

De asemenea, scăderea salariilor medii nete a fost determinată de dificultăți în producție sau încasări mai mici. Au contribuit și  angajările de personal cu salarii sub media pieței în anumite sectoare economice.

Cine a pierdut cei mai mulți bani?

Cele mai semnificative scăderi ale câștigului salarial mediu net au fost înregistrate în următoarele domenii:
– Cu o scădere de 14,6% în activitățile de editare, cu 13,1% în fabricarea produselor din cocș și a produselor obținute din prelucrarea țițeiului, și cu o scădere de 11,4% în silvicultură și exploatare forestieră (inclusiv pescuit și acvacultură).
– În intervalul de 4,5% până la 11,0% în fabricarea calculatoarelor și a produselor electronice și optice. Fabricarea de mașini, utilaje și echipamente n.c.a, fabricarea produselor farmaceutice de bază și a preparatelor farmaceutice, alte activități extractive.
– Cu o scădere cuprinsă între 2,0% și 4,0% în fabricarea substanțelor și a produselor chimice, transporturi terestre și transporturi prin conducte, intermediere financiară (cu excepția activităților de asigurare și ale fondurilor de pensii), activități de asigurare, reasigurare și ale fondurilor de pensii (cu excepția celor din sistemul public de asigurări sociale), activități de spectacole, culturale și recreative, telecomunicații, tipărirea și reproducerea pe suporturi a înregistrărilor, fabricarea produselor din cauciuc și mase plastice.

Alții au luat mai mulți bani

În ceea ce privește creșterile câștigului salarial mediu net față de luna precedentă, acestea au fost generate de acordarea de prime ocazionale (prime trimestriale, anuale sau pentru performanțe deosebite), drepturi în natură și ajutoare bănești, sume din profitul net și din alte fonduri (inclusiv tichete de masă), precum și de performanțele în producție sau încasările mai mari (în funcție de contracte/proiecte).

Cele mai semnificative creșteri ale câștigului salarial mediu net au fost înregistrate în:
– Transporturile aeriene, cu o creștere de 11,8%;
– Producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat, activități de servicii conexe extracției, repararea, întreținerea și instalarea mașinilor și echipamentelor, cu creșteri cuprinse între 5,5% și 7,0%;
– Depozitare și activități auxiliare pentru transporturi, fabricarea altor mijloace de transport, activități auxiliare pentru intermediere financiară, activități de asigurare și fonduri de pensii, agricultură, vânătoare și servicii conexe, transporturi pe apă, fabricarea produselor textile, captarea, tratarea și distribuția apei, potrivit HotNews.