Actual

Salariul mediu a ajuns la 4.270 de lei. Care sunt românii ce au primit bani în plus la venitul lunar

Programul Național Casa Eficientă Energetic 12.500 de lei Sursa foto Antena 3 CNN
Sursa foto: Antena 3 CNN

Venitul mediu net în România în luna februarie a anului curent a fost de 4.270 de lei. Acesta a fost în creștere cu 0,4%, mai exact cu 16 lei, comparativ cu luna ianuarie a aceluiași an. De asemenea, s-a înregistrat o majorare de 14,8% comparativ cu luna decembrie a anului 2022, conform datelor publicate de Institutul Național de Statistică( INS).

De asemenea, instituția a transmis faptul că cele mai mari câștiguri salariale au fost în industria tehnologiei. Aici salariile au ajuns la 10.243 de lei.

Veniturile românilor au crescut

La capătul opus se află salariile primite de cei care lucrează la hoteluri și la restaurante. Acestea se situează la nivelul de 2.335 de lei.

„În luna februarie 2023, nivelul câştigului salarial mediu net a fost influenţat, în aproape egală măsură, atât de creşteri, cât şi de scăderi faţă de luna precedentă. Astfel, creşterile câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă au fost determinate de acordarea de prime ocazionale (prime anuale sau pentru performanţe deosebite) în luna februarie 2023, drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare), precum şi de realizările de producţie ori încasările mai mari (în funcţie de contracte/proiecte)”, au transmis cei de la INS.

În ceea ce privește sectorul bugetar, în luna ianuarie, se remarcă o ușoară creștere a câștigului salarial mediu net: 1,1%. Scăderi în acest sector au fost în sănătate și asistență social, dar și în învățământ.

Cele mai semnificative creșteri ale venitului s-au înregistrat  la următoarele diviziuni ale muncii: cu 24,7% ȋn fabricarea produselor din tutun, cu 19,6% în activităţi auxiliare pentru intermedieri financiare, activităţi de asigurare şi fonduri de pensii, respectiv cu 14,6% în fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice; între 7,5% și 11,0% în extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale, activităţi de producţie cinematografică, video şi de programe de televiziune, înregistrǎri audio şi activităţi de editare muzicalǎ (inclusiv activităţi de difuzare şi transmitere de programe), • între 1,5% și 3,5% în tipărirea şi reproducerea pe suporturi a înregistrărilor, activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice, cercetare-dezvoltare, repararea, întreţinerea şi instalarea mașinilor şi echipamentelor, activităţi de asigurări, reasigurări şi ale fondurilor de pensii.

Scăderi salariale în România

S-au înregistrat și scăderi ale salariului mediu în luna februarie comparativ cu luna ianuarie 2023 din cauza acordării în lunile anterioare premii ocazionale precum prime trimestriale, anuale sau pentru performanțe deosebite, dar șide nerealizările de producție sau încasările pre amici.

Conform INS: „ Cele mai semnificative scăderi ale câştigului salarial mediu net la nivel de secțiuni/diviziuni CAEN Rev.2 s-au înregistrat după cum urmează: • cu 10,9% în activităţi de servicii anexe extracţiei, respectiv cu 10,1% în transporturi aeriene; • între 3,0% și 8,0% în extracţia minereurilor metalifere, transporturi pe apă, telecomunicaţii, producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat, activităţi de spectacole, culturale şi recreative; • între 1,5% și 3,0% în colectarea şi epurarea apelor uzate, hoteluri şi restaurante, fabricarea hârtiei şi a produselor din hârtie, prelucrarea lemnului, fabricarea produselor din lemn şi plută (cu excepţia mobilei, inclusiv fabricarea articolelor din paie şi din alte materiale vegetale împletite), fabricarea echipamentelor electrice.