Actual

Salariile românilor se află în creștere. Totuși, nemulțumirea domină printre cetățeni

salariu Hotnews
Foto: hotnews.ro

Salariile noastre continuă să crească. Desigur, nu în toate zonele, ci numai acolo unde se poate. Astfel, Institutul Național de Statistică a anunțat că în luna martie 2023, câştigul salarial mediu brut a fost 7.290 lei, cu 445 lei mai mare decât în luna februarie.

Din nefericire, ce se pune la salariu este imediat inghițit de inflație, deși BNR a anunțat că aceasta a scăzut semnificativ și se apropie de 10%.

INS mai spune că salariile românilor sunt printre cele mai mici din Europa, în ciuda exploziei prețurilor din ultima perioadă. Potrivit informațiilor statistice, salariile variază de la 2.706 lei, cele mai mici, până la 9.923 de lei, funcție de locurile de muncă.

După ani, ce ar trebui să primești

La TV, un specialist a făcut și niște calcule privind salariile pe care ar trebui să le primească românii, în funcție de vârstă.

Astfel, dacă ai vârsta cuprinsă între 28 și 24, salariul pe care ar trebui să îl ai este de 3.938 de lei, iar dacă ai vârsta de 25-34 de ani, salariul ar trebui să fie de 5.339 lei.

Pentru persoanele cu vârsta între 35 de ani și 44 de ani, salariul este de 6.004 de lei iar românii de 45 de ani până la 54 de ani ar trebui să câștige 5.329 lei.

În cazul românilor de 55 de ani sau peste 55, atunci salariul ar trebui să fie de 4.949 de lei.

Unde s-au crescut salariile

Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat în fabricarea produselor din tutun (10.989 lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (2.430 lei), anunță INS.

Comparativ cu luna martie a anului precedent, câştigul salarial mediu net a crescut cu 15,7%.

Salariul minim poate crește

De la anul, nivelul salariului minim pe economie ar trebui să crească la 3.800 de lei, în urma unor noi reglementări la nivelul UE.

Uniunea Europeană vrea să stabilească un „salariu minim european”, care nu va avea însă aceeași valoare în toate țările.

Salariul minim european se va calcula în funcție de veniturile medii din fiecare țară. El va fi stabilit la 50% din salariul mediu național, estimat la 7.600 de lei în 2024.

Astfel, salariul net (adică primit în mână de angajați) ar urma să crească la 2.250 de lei, în timp ce taxele vor crește la 1.550 de lei.

Vrem salarii mai mari

Când vor să se angajeze, românii au așteptări mari și foarte mari. Cer salarii cu 40 la sută peste ce oferă de obicei angajatorul, conform unui studiu realizat de o platformă de recrutări.

În același timp, speriați de concedierile masive la nivel mondial, ai noștri caută pe cât posibil un loc de muncă stabil și dacă se poate să lucreze de acasă.

De altfel, salariul este cel mai important pentru cei care vor să se angajeze. Oamenii vor lefuri mai mari decât oferă angajatorii. Cele mai ridicate așteptări le au piloții, ofițerii navali, sau constructorii, și cu 60 față de oferta primită.

Cei care aplică pentru Resurse Umane, administrativ, vânzări, relații publice au așteptări mai aproapiate de realitate. De pildă, dacă în aceste domenii salariul mediu este de 4.000 de lei, candidații cer 5.000.