Astăzi, 31 octombrie, în cadrul ședinței de Guvern, a fost aprobată o ordonanță de urgență care redefinește nivelul salariului minim în trei sectoare cruciale ale economiei. Aceste reglementări urmează să intre în vigoare începând cu luna noiembrie. Astfel, salariile vor crește în viitorul apropiat.
Potrivit noilor prevederi, în domeniul construcțiilor, salariul minim brut va ajunge la 4.582 de lei. În sectorul agricol și industria alimentară, acesta se va stabili la 3.436 de lei.
Salarii mai mari de la 1 noiembrie
Guvernul a subliniat importanța acestor măsuri în protejarea veniturilor în aceste sectoare-cheie pentru economia României. Asta mai ales în contextul introducerii contribuției pentru sănătate. Până în prezent, salariul minim brut în sectorul construcțiilor se situa la 4.000 de lei. În sectorul agricol și industria alimentară, la 3.000 de lei.
„Astfel vor fi protejate veniturile din aceste domenii importante pentru economia României şi după introducerea contribuţiei pentru sănătate. În prezent, salariul minim brut în construcţii este de 4.000 de lei. În sectorul agricol şi industria alimentară este de 3.000 de lei. De majorarea salariului minim brut în domeniul construcţiilor vor beneficia 423.110 salariaţi, iar în sectorul agricol şi industria alimentară 168.000 de salariaţi, potrivit estimărilor”, se mai arată în comunicatul Guvernului, potrivit Digi24.
Salariile au crescut și în octombrie
Este demn de menționat că, începând cu data de 1 octombrie 2023, salariul minim de bază brut pe țară garantat în plată a fost majorat la 3.300 lei lunar. Majorarea reprezită o creștere de 10% față de nivelul anterior de 3.000 de lei. Această măsură va impacta aproximativ 1.867.588 de salariați.
„Începând cu data de 1 octombrie 2023, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată (…) se stabileşte în bani, fără a include indemnizaţii, sporuri şi alte adaosuri, la suma de 3.300 lei lunar, pentru un program normal de lucru în medie de 165,333 ore pe lună, reprezentând 19,960 lei/oră” , se precizează în Hotărârea aprobată de Guvern în 28 septembrie, publicată în Monitorul Oficial.
Sindicatele atrag atenția asupra impactului financiar al acestei majorări a salariului minim național, care, dacă menține facilitatea de 200 de lei, va genera venituri suplimentare de aproximativ 666 milioane de lei pentru bugetul public în ultimele trei luni ale anului. Cu toate acestea, renunțarea la această facilitate va determina o creștere a veniturilor bugetului public de 1,1 miliarde de lei pe parcursul anului, conform observațiilor sindicatelor, scrie Digi24.