Bugetarii primesc frecvent vești deprimante de la liderii statului român. Cel mai recent anunț de reducere a primelor pentru acești salariați a fost făcut de șeful Executivului de la București, Marcel Ciolacu, care a declarat că vor fi eliminate numeroase posturi în instituțiile guvernamentale.
Impactul măsurilor de reducere a cheltuielilor statului, potrivit declarațiilor premierului, „va fi între 5,8 și 6 miliarde de lei până la sfârșitul anului”.
Marcel Ciolacu vrea tăierea sporurilor
„Nu sunt adeptul sporurilor, eu vreau să ne asumăm în coaliție ca în viitoarea lege a salarizării să nu mai existe sporuri. Actualele sporuri să fie cuprinse în corpul salariului și de acolo să terminăm această invenție românească cu zeci de sporuri pentru care ne luptăm în instanță, câteodată le pierde angajatul, angajatorul. Vor exista pentru cei care fac gărzi, care nu pot să lipsească de la serviciu, vor exista anumite componente”, a declarat premierul României, Marcel Ciolacu.
Angajații din sistemul de stat primesc în prezent o serie de prime, sau plăți suplimentare efectuate pe lângă salariile lunare de la bugetul național. Angajații din sistemul național de apărare, din sistemul public de sănătate și profesorii din sistemul public de învățământ sunt câteva exemple. Reprezentanții guvernului dezbat în prezent dacă aceste bonusuri sunt acordate pe baza meritelor, dacă ele au într-adevăr sens și dacă ar trebui să fie întrerupte pentru a reduce cheltuielile statului.
Poate cea mai apreciată dintre aceste prime este cea pentru lucrătorii din ministerele sau instituțiile finanțate de stat. Potrivit romaniatv.net, este cunoscut sub numele de bonus pentru „condiții vătămătoare” și reprezintă un plus de 15% din salariul lunar.
Simona Bucura-Oprescu propune limitarea sporurilor salariale
Alături de premier, Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii și Solidarității Sociale, încearcă, cu ajutorul echipei sale și în limitele atribuțiilor sale, să limiteze cheltuielile guvernamentale. Una dintre recomandările lansate de oficialul de la Muncă este ca niciun salariu care a fost deja plătit să nu fie mai mare decât salariul lunar al președintelui României, Klaus Iohannis. În plus, Simona Bucura-Oprescu a declarat că obiectivul său actual este de a garanta că niciun bonus pentru bugetari nu va depăși 20% din salariul net al acestora. Acest ultim element ar urma să fie inclus în Legea salarizării revizuită, aflată în prezent în analiză.
„Mi se pare unul dintre cele mai importante câştiguri ale reformei pe care o facem, aceasta de a corela venitul pe care îl ai şi cu performanţa, cu valoarea muncii pe care tu o prestezi. Este foarte important ca cel puţin pe partea de sector bugetar, să nu fie suficient să ai un loc de muncă, să nu fie suficient să intri în sistem ci să fie important să ai rezultate, să fii eficient, pentru a avea venituri mai bune”, afirmă ministrul Muncii și Solidarității Sociale în cadrul unei intervenții televizate, potrivit Bursa.ro.
Sporul special pentru angajații Oficiului Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor, sporurile de 75% până la 100% pentru cei care lucrează în instituțiile din sănătate publică, sanitar-veterinare și pentru siguranța alimentelor, sporurile pentru personalul trimis în misiuni permanente în străinătate, precum și unele sporuri primite de cei care lucrează în sistemul de justiție se numără printre sporurile primite de funcționarii publici care sunt acum în pericol de a fi eliminate.