Actual

Salarii nete de peste 3.000 de euro pentru români! În ce domeniu se pot câștiga

salariul minim sursă foto: capital.ro prime primă
Sursă foto: capital.ro

Potrivit unui studiu realizat de specialiștii în resurse umane, în România există un domeniu de activitate în care salariul mediu net lunar este cuprins între 3.000 și 5.000 euro

Conform unui studiu anual realizat de specialiștii Brainspotting / Loginro, care analizează evoluția cererii forței de muncă în industria IT, câștigurile medii nete în acest domeniu de activitate se situează undeva în jurul valorii de 3.000 de euro. Potrivit sursei citate, în România există, în mod estimativ, aproximativ 110.000 de profesioniști în domeniul IT&C, mai mult decât în Polonia (100.000), Ucraina (90.000), Belarus (36.000), Bulgaria (25.000) și Ungaria (16.824).

Astfel, potrivit răspunsurilor date de peste 5600 de profesioniști IT care au răspuns chestionarului Salary Survey în 2023, angajații au un venit mediu lunar net de 3.122 euro.

Salariile în IT continuă să crească

Conform studiului citat, valoarea salariilor în industria IT crește continuu și a înregistrat în 2023 un salt de 20% față de anul precedent.

De exemplu, un IT-ist câștigă în jur de 5.764 euro pe lună în cazul micro-întreprinderilor, în creștere cu 34% față de anul trecut. Profesioniștii din domeniu care lucrează pe PFA câștigă în medie 5.377 euro pe lună, în creștere cu 17% față de anul 2022. Conform studiului, 81% dintre profesioniștii din IT au un contract standard de muncă, în timp ce 18% au contracte tip PFA/SRL.

Deși la 1 ianuarie 2023, în Codul Fiscal au fost introduse o serie de modificări în ceea ce privește taxarea, 78% au răspuns că își vor păstra PFA-ul/SRL-ul, 5% au spus că se gândesc să îl închidă, 2% se gândesc să îl mute în altă țară. În același timp, o treime din profesioniștii din domeniu se gândesc să-și deschidă un PFA sau SRL.

Potrivit studiului Brainspotting, un software developer junior câștigă de la 1.000 de euro până la 1.500 de euro, la fel ca un full stack developer, iar un specialist în Quality Assurance câștigă 800 – 1.200 de euro.

La momentul actual, limbajele Ruby și Python sunt cele în care developerii au cele mai mari câștiguri, cu aproximativ 25% mai mult decât media salariilor din industrie, Java plasându-se pe locul 3 cu o diferență de 12% în ceea ce înseamnă marja peste medie.

Fluctuație mare a forței de muncă

29% dintre programatorii care au participat la studiul Brainspotting au declarat că ar schimba job-urile dacă ar primi salarii mai mari, un program de lucru flexibil și un mediu plăcut de lucru la birou. Pe lista de facvilități căutate figurează și certificările profesionale pe care compania angajatoare le susține financiare.

Conform sursei citate, cei care profesează în domeniu consideră că ar trebui să câștige sume semnificativ mai mari decât cele actuale. Un lucru important este faptul că salariile în IT au început să atingă același nivel, astfel nu mai există discrepanțe majore.

Pentru cei care lucrează în IT, un alt beneficiu esențial căutat este și munca de acasă, o opțiune importantă pentru 61% dintre respondenții la sondaj. O altă opțiune căutată de profesioniștii în IT este cea de deținere de acțiuni la compania la care lucrează, care este interesantă pentru 41%.

Deși salariile și oportunitățile profesionale sunt consistente în domeniul IT, doar 40% dintre angajați sunt mulțumiți de compania unde lucrează. Restul procentului de 60% se împarte între cei neutri sau complet nemulțumiți, conform datelor publicate de Adevărul.