Administrația a conturat într-un edict parametrii în care se poate acorda beneficiile pentru profesori, după ce sindicatele din educație au purtat negocieri extinse cu guvernul pe parcursul a aproape patru săptămâni de grevă în toată țara și au obținut, printre alte majorări salariale și o primă de carieră.
Ordonanța de Urgență 58/2023, autorizată recent de guvern, prevede că personalul nedidactic din învățământul de stat, inclusiv personalul didactic și didactic auxiliar, va primi prime de 1.500 de lei net.
Cum se acordă prima de carieră?
Potrivit sursei citate, „sunt oportune două forme de susținere a personalului didactic, didactic auxiliar și a personalului nedidactic care își desfășoară activitatea în sistemul de educație, și anume:
a) prima de carieră didactică: care are drept scop susținerea cadrelor didactice în eforturile acestora pentru îmbunătățirea continuă a competențelor educaționale și obținerea de performanțe școlare/universitare în procesul educațional;
b) prima de carieră profesională: asigurată pentru sprijinul personalului nedidactic, care are drept scop susținerea participării la cursuri de pregătire profesională, dar și pentru acoperirea unor nevoi didactice individuale.”
Dacă au fost activi pe tot parcursul anului școlar în curs, profesorii (din învățământul preuniversitar și superior) vor primi în toamnă un spor de carieră didactică. Potrivit OUG 58/2023 „beneficiază de prima de carieră didactică cadrele didactice, didactice auxiliare din învățământul preuniversitar de stat, aflate în activitate în anul școlar 2022-2023”.
În același timp, „beneficiază de prime de carieră didactică cadrele didactice, din sistemul de învățământ universitar de stat, care dețin gradul didactic de conferențiar, șef de lucrări/lector și asistent universitar, precum și personalul didactic auxiliar, aflat în activitate în anul universitar 2022-2023”.
Cum pot fi folosiți banii?
Sursa citată precizează că prima de carieră didactică de 1.500 de lei net nominal se va acorda într-o singură tranșă în luna octombrie 2023 și va putea fi utilizată pe tot parcursul anului școlar 2023-2024 pentru:
– cheltuieli pentru echipamente IT; – cheltuieli pentru cursuri de formare profesională și cheltuieli conexe;
– achiziții de cărți și alte articole comparabile.
Legislația mai prevede că până la 30% din valoarea nominală a primei pentru cariera didactică poate fi utilizată pentru a plăti anumite cerințe unice pe care instructorii le pot avea în ceea ce privește instruirea lor. Proiectul de lege mai prevede că prima pentru cariera didactică va fi acordată pentru anii universitari următori, sau până în anul universitar 2026-2027.
Inspectoratele școlare trebuie să creeze liste cu beneficiarii finali pe baza datelor furnizate și angajate de fiecare școală sau universitate de stat în parte, pentru a putea distribui fondurile către angajații din învățământ, personalul didactic auxiliar și personalul nedidactic. Listele beneficiarilor finali trebuie să fie completate până la termenul limită de 15 iulie, în conformitate cu reglementările.
Cardurile care vor fi folosite pentru încasarea primelor vor fi trimise beneficiarilor prin intermediul Poștei Române, la domiciliul, la sediul sau la locul de muncă al acestora sau la ambele. Potrivit avocat.net, fondurile nu vor fi distribuite beneficiarilor până la confirmarea primirii cardurilor.