Social

Salarii mai mari pentru zeci de mii de români! Veniturile se majorează de la 1 iunie

deficitul bugetar Sursa foto MediaFLUX.ro CAR
Sursa foto MediaFLUX.ro

Salariile lunare ale personalului de la Căile Ferate Române (CFR) Infrastructură vor crește de la 1 iunie anul acesta, ca urmare a unui act normativ care a fost adoptat în 2020 și care se referă la aplicarea Statutului personalului feroviar.

În acest fel, se pare că cei peste 50.000 de angajați ai firmei de transport CFR vor beneficia de salarii majorate chiar din luna iunie a acestui an, în ciuda discursurilor din spațiul public privind reducerea primelor și înghețarea salariilor. Aceste creșteri salariale vor avea un impact fiscal de circa 590 de milioane de lei, pe baza unor estimări simple.

Cresc salariile a 55.000 de români

În plus, în conformitate cu legea adoptată în 2020 menționată mai sus, lucrătorii de la CFR Infrastructură, CFR Călători și CFR Marfă vor avea cu toții de câștigat de pe urma acestor majorări salariale. În plus, angajații care lucrează acum la Metrorex vor fi plătiți mai bine în viitor. Prin urmare, un total de peste 55.000 de angajați vor beneficia de o creștere a salariului lunar.

Pentru a realiza aceste creșteri salariale, grilele de salarizare minimă vor fi modificate la coeficientul 1 pentru muncitorii necalificați, 1,50 pentru muncitorii calificați, 1,60 pentru maeștri  și 2,20 pentru cei cu studii superioare.

Veștile bune pentru veniturile românilor continuă să vină, deoarece membrii Comisiei Europene (CE) au anunțat luni, 15 mai, că își vor majora proiecțiile privind creșterea Produsului Intern Brut (PIB) al României pentru anul în curs și pentru 2024.

Previziuni pozitive pentru economia româneacă

În acest sens, previziunile făcute de Comisia Europeană indică faptul că PIB-ul națiunii noastre ar putea crește cu până la 3,2% în 2023 și cu încă 3,5% în anul următor.

„Creşterea economiei ar urma să continue, deşi într-un ritm mai lent decât în 2022, din cauza inflaţiei persistente, a înăspririi condiţiilor de finanţare şi a creşterii mai reduse a partenerilor comerciali. Inflaţia ar urma să atingă nivelul de vârf în 2023, iar indicele preţurilor de consum va rămâne peste ţinta de inflaţie în 2023 – 2024”,potrivit raportului efectuat de reprezentanții Executivului European.

Potrivit specialiștilor de la Comisia Europeană citați în același studiu, în România ar urma să se înregistreze o mică scădere a șomajului. În acest context, studiul notează și posibilitatea ca deficitul bugetar să crească până la 4,7% din PIB în 2023, înainte de a scădea la 4,4% în 2024. Potrivit romaniatv.net, reprezentanții Executivului Comunitar indică drept cauze ale acestui fenomen nivelul puternic al Produsului Intern Brut nominal, precum și creșterea salariilor ca urmare a modificării Codului Fiscal.