În urma anunțului privind anularea facilităților fiscale, piața muncii din România începe să resimtă efectele. Mai precis, este vorba despre reducerea resimțită la salarii. Acest fenomen are legătură cu noile măsuri fiscale implementate de Guvernul Ciolacu.
Măsurile lui Marcel Ciolacu au generat un val de incertitudine în mediul de afaceri.
Salarii în cădere liberă
Potrivit unei analize recente, companiile active în domeniile IT, Construcţii, Agricultură şi HoReCa au început să adopte strategii de reducere a costurilor. Acestea includ și scăderea salariilor angajaților. Principalele motive pentru aceste decizii sunt retragerea unor facilități fiscale și creșterea taxării.
„În acest context, noile măsuri fiscale propuse de Guvern afectează şi mai mult mediul de business. În special anumite domenii cheie. Retragerea anumitor facilităţi fiscale şi creşterea taxării complică strategiile de afaceri pentru companiile vizate. Lucru vizibil şi în diminuarea eforturilor de recrutare, în contextul în care numărul de aplicări şi de candidaţi continuă să crească pe platforma de recrutare bestjobs. Pe lângă IT, şi companiile din Construcţii, Agricultură şi HoReCa au început deja să ia măsuri de reducere a costurilor. Astfel că angajează doar pentru posturile esenţiale pe care le au libere. Numărul ofertelor de joburi din aceste domenii a stagnat la nivelul lunilor de vară”, se arată în comunicatul platformei de recrutare Bestjobs.
Domeniul construcțiilor, lovit din plin
Domeniul Construcțiilor se confruntă cu o criză de forță de muncă de mai mulți ani, ceea ce a determinat multe companii să angajeze muncitori din afara Uniunii Europene. Cu toate acestea, soluția este temporară. Asta deoarece mulți dintre acești muncitori migrează ulterior în alte țări.
În ceea ce privește salariile angajaților români, acestea au început deja să înregistreze scăderi. Salariul mediu net din iulie a fost cu 35 lei mai mic față de luna iunie 2023. Cele mai scăzute salarii au fost înregistrate în hoteluri și restaurante, unde au depășit cu puțin peste 2.500 de lei net.
Potrivit datelor obținute de pe platforma de recrutare, cele mai căutate poziții din domeniile afectate de noile măsuri fiscale au următoarele salarii.
– Inginer constructor senior (1.700 – 2.400 euro, net).
– Inginer proiectant instalații și ofertare (1.500 – 2.200 euro, net).
– Inginer rețele hidrotehnice (1.600 – 2.200 euro, net).
– Inginer sudor (1.500 – 2.000 euro, net).
– Operator pasteurizare (700 – 800 euro, net).
– Inginer tehnolog cofetărie (1.000 – 1.500 euro, net).
– Măcelar (500 – 700 euro, net).
– Inginer agronom (1.000 – 1.700 euro, net).
– Coordonator siloz (1.100 – 1.400 euro, net).
– Specialist irigații (1.000 – 1.300 de euro, net).
În lumina acestor schimbări, piața muncii din România se confruntă cu provocări semnificative, iar angajații și angajatorii se adaptează la noile realități economice impuse de modificările fiscale, potrivit stiripesurse.