În România, se constată o diversitate semnificativă de meserii ce nu impun cerințe educaționale riguroase, însă, în ciuda acestui fapt, o parte dintre concetățeni aleg să plece din țară.
Un aspect esențial de menționat este că începând de această toamnă, numeroase meserii vor renunța la facilitățile fiscale care erau în vigoare pentru remunerația angajaților. Aceste facilități includ dispensele de la impozitul pe venit, reducerea contribuțiilor la sistemul de pensii (CAS) și exonerarea de la plata contribuțiilor pentru asigurările de sănătate.
Salariile scad cu 780 de lei pentru uni lucrători
Potrivit calculelor prezentate de Blocul Național Sindical, lucrătorii din sectorul construcțiilor vor resimți o scădere a salariului minim net cu 780 de lei, în cazul în care Guvernul decide să elimine facilitățile fiscale actuale pentru angajați. Cu toate acestea, domeniul construcțiilor rămâne într-o cerere crescută pentru locurile de muncă disponibile.
Date fiind deficitul semnificativ de personal și cererea ridicată din sector, este observat că în anumite situații, lucrătorii necalificați pot câștiga chiar mai mult decât cei cu pregătire specializată. Cu toate acestea, migrația românilor în străinătate persistă, în ciuda nivelurilor salariale din țară apropiate de cele din alte țări. Un exemplu elocvent este furnizat de activitatea echipelor de fierari și dulgheri pe șantierele de construcții, unde aceștia ajută la turnarea betonului pentru fiecare nivel al clădirii.
Prin urmare, în general, lucrătorii în meseria de fierar nu necesită educație superioară și sunt plătiți pe baza cantității de fier beton prelucrat. Astfel, un muncitor pe șantier poate câștiga între 7.000 și 9.000 de lei net, iar remunerațiile cresc pentru cei care se ocupă exclusiv de fundația clădirilor, unde necesitățile sunt mai mari din punct de vedere al forței de muncă.
Salarii de peste 7.000 de lei, fără studii superioare
Meseriașii specializați în lucrul cu gresia și faianța, precum și cei care montează ferestre și uși, câștigă un minim de 7.000 de lei net. Mulți dintre aceștia sunt angajați pe cont propriu și, potrivit constructorilor, pot obține venituri mai mari. Aceste companii asigură adesea și facilități precum cazare, masă și transport. Cu toate acestea, chiar și cu astfel de avantaje, migrația lucrătorilor în Belgia și Marea Britanie persistă, iar echipajele de muncitori din România sunt din ce în ce mai reduse.
Ionuț Dinică, manager al unei companii, subliniază: „Salariul minim în domeniu este 4.000 de lei, un tehnician profesionist ajunge să câștige și 7.000 de lei net. Mese la prânz, nu plătesc asta – au ajuns să câștige mai bine decât inginerii – am ingineri care câștigă 4.000 de lei net, un montator de tâmplărie ajunge să câștige 7.000-8.000 de lei net – 8 clase sunt suficiente, să scrie, să citească, mai sunt și care au diplome”.
Conform datelor Institutului Național de Statistică (INS), în iunie, în România, lucrătorii din sectorul construcțiilor au înregistrat un salariu mediu net estimat la peste 4.400 de lei. Această situație se aplică și angajaților scutiți de impozitul pe venit, contribuțiile de sănătate și contribuțiile la pilonul II de pensii.
Președintele Federației Patronatelor Societăților din Construcții, Adriana Eftimie, afirmă: „În străinătate, după informațiile pe care noi le avem fiind în legătură cu sindicatele din străinătate – avem informația că sunt între 700.000 și 1 million de români pe șantierele din Europa și atunci singurul instrument pe care se putea lucra era salariul”, potrivit romaniatv.net.