Proprietarii de câini din SUA devin suspicioși în privința vaccinării animalelor de companie, potrivit unui nou studiu. Aproape 40 la sută dintre proprietarii de câini cred că vaccinurile canine nu sunt sigure, iar 37 la sută dintre aceștia consideră că vaccinurile ar putea cauza apariția autismului. Rezultatele studiului afu fost publicate în revista de profil Vaccine.
„Este un sondaj reprezentativ la nivel național”, realizat pe 2.200 de adulți din SUA. Acesta a mai constatat că 22 la sută dintre proprietarii de câini cred că vaccinurile sunt ineficiente. Apoi, 30 la sută le consideră inutile din punct de vedere medical.
Să-ți vaccinezi sau nu câinele?
„Am fost șocați să descoperim cât de răspândit este acest sentiment de reticență asupra vaccinurilor canine”, a declarat pentru Ars Technica autorul principal al studiului, Matt Motta. Acesta ocupă postul de profesor asistent de drept, politici și management în domeniul sănătății la Boston University School of Public Health. „Să vedem că atât de mulți proprietari de câini interpretează în mod greșit îngrijorările legate de un diagnostic uman la animalele lor de companie a fost surprinzător”.
Ideea că vaccinurile cauzează autismul a fost larg dezbătută și este considerată o teorie a conspirației. Iar acum prinde din ce în ce mai multă popularitate. Ideea a apărut pentru prima dată în 1998, când în revista Lancet a fost publicat un articol care sugera că vaccinul ROR (rujeolă-oreion-rubeolă) ar putea provoca autism la copii.
Teoria conspirației a ajuns până aici
Această lucrare a fost ulterior retrasă și etichetată drept „falsă” de către British Medical Journal. Autorului, Andrew Wakefield, i-a fost retrasă licența medicală. Mai multe studii efectuate în deceniile care au urmat nu au găsit nicio dovadă pe acest subiect.
În ciuda eforturilor profesioniștilor din domeniul medical de a îndrepta lucrurile, ideea că vaccinurile ar putea cauza autismul sau alte afecțiuni medicale a fost greu de stins. Această retorică antivaccin a fost exacerbată de pandemia COVID-19 și de alte teorii ale conspirației din jurul vaccinurilor.
S-a ajuns la un efect de „contagiune” a sentimentelor legate de vaccinuri. Acest efect a ajuns acum și asupra vaccinării animalelor de companie. „Efectele de contagiune ale vaccinurilor pe care le documentăm în cercetarea noastră subliniază importanța restabilirii încrederii în siguranța și eficacitatea vaccinurilor umane”, a declarat Motta într-un comunicat.
Probleme medicale la câini
Câinii nu pot avea autism, întrucât acesta este o afecțiune umană. Deși s-a crezut că pot avea o tulburare asemănătoare cu autismul, cunoscută sub numele de comportament disfuncțional canin, aceasta nu este considerată un diagnostic oficial. Și nici nu are legătură cu vreun vaccin.
În anii de după lucrarea frauduloasă privind autismul, ratele de vaccinare au scăzut brusc. Ceea ce a dus la o creștere bruscă a numărului celor trei boli mai sus menționate. Acum, ezitarea față de vaccinarea animalelor de companie va duce la o creștere a rabiei, scrie Newsweek.