Dacă plecați în vacanță în Grecia cu mașina, aveți grijă unde alimentați. Prețul benzinei este cu mult peste media europeană, în condițiile în care aproximativ 60% din prețul litrului de carburant vândut în Grecia reprezintă accize și taxe plătite statului elen.
De altfel, Grecia se menține constant în topul țărilor europene cu cei mai scumpi carburanți și cele mai scumpe prețuri pe piața angro de energie electrică.
Ca în Danemarca
În ceea ce privește combustibilul, consumatorii greci plătesc sistematic cu mult peste media europeană pentru prețul benzinei, prețul actual fiind la nivelul țărilor nord-europene, deși salariile medii ale grecilor se află pe ultimele trei locuri între țările Uniunii Europene.
Aproximativ 60% din litrul de carburant vândut în Grecia reprezintă accize și taxe plătite statului elen. Guvernul a refuzat mereu să reducă aceste taxe, care ar reduce la rândul lor costul transporturilor comerciale și al pasagerilor, înregistrându-se astfel o scădere considerabilă a inflației, care în ultimul an a depășit 11,5%, astăzi situându-se aproximativ la jumătate.
Români, alimentați în Bulgaria
Deci, turiștilor români care vin cu mașina proprie în Grecia, pentru a-și petrece vacanța, le putem recomanda să facă plinul înainte de a trece frontierele Bulgariei spre Grecia și, de asemenea, îi atenționăm că pe insule, carburanții sunt mai scumpi decât pe continent.
Pe baza datelor săptămânale ale prețurilor carburanților din Uniunea Europeană, prețul la benzina fără plumb în Grecia se situează la 1,883 euro și numai consumatorii din Olanda, cu 1 euro și 984 de cenți, și Danemarca, cu 1,94 de eurocenți, au prețuri mari decât Grecia.
Nici GPL nu e ieftin
Pe când, prețurile la motorină în Grecia ating la 1,7 euro și la GPL auto la 0,81 eurocenți. La capitolul energie electrică, Grecia este o campioană în Europa, având cele mai ridicate tarife și cele mai ridicate profituri obținute de companiile de energie.
Parțial, facturile la energie sunt încă subvenționate de Guvern pentru a-i proteja pe consumatori de creșterea prețurilor, dar perioada de grațiere ia sfârșit în luna octombrie, după recomandările Comisiei Europene pentru limitarea sprijinului financiar la energie, fapt însă ce va produce mari dificultăți gospodăriilor și companiilor, care și așa fac față cu greu facturilor. Până acum, Guvernul de la Atena a cheltuit aproximativ 8 miliarde de euro pentru subvenții și alte măsuri de sprijin destinate să ajute gospodăriile, companiile și fermierii să-și plătească facturile la electricitate și la gaze.
Se termină și cu ajutorul de la stat
Dar această perioadă ia sfârșit și Guvernul trebuie să ia măsuri de urgență și să reglementeze piața de energie, în condițiile în care producătorii de energie au profitat de criza energetică și de prețurile exorbitante de anul trecut și au obținut, în detrimentul consumatorilor, profituri uriașe, beneficiind însă de un nivel de impozitare mai mic decât nivelul minim.