Social

S-a votat! O băutură populară a fost interzisă prin lege în Moldova

S-a votat! O băutură populară a fost interzisă prin lege în Moldova
VinePair

Vecinii de peste Prut au votat o lege îndrăzneață! Din 1 ianuarie 2023, băuturile alcoolice energizante vor dispărea de la vânzare.

Inițiativa legislativă care urmărește restricția de fabricare și circulație a producției alcoolice energizante a fost susținută de Parlament. Astfel, proiectul de lege pentru modificarea Legii cu privire la fabricarea și circulația alcoolului etilic și a producției alcoolice a fost votat, în lectura a doua, de către 62 de deputați.

Cine este inițiatorul proiectului de lege

Autorii acestei inițiativei sunt un grup de deputați ai Fracțiunii parlamentare „Partidul Acțiune și Solidaritate”. Deputații spun că în prezent această categorie de produse nu este reglementată în legislația națională, iar impactul negativ demonstrat al băuturilor energizante cu conținut de alcool impune interzicerea consumului acestor produse.

Documentul prevede completarea legii cu privire la fabricarea și circulația alcoolului etilic și a producției alcoolice cu noțiunea „producție alcoolică energizantă”. Aceasta reprezintă producția alcoolică destinată consumului uman care conține combinații variate de carbohidrați cu una sau mai multe substanțe: vitamine, minerale, cafeină, taurină, carnitină, guarana, glucuronolactonă și alți compuși cu efect de stimulare a sistemului nervos central, conform diez.md.

Motivele care au dus la interzicerea acestor băuturi

Cea mai importantă modificare propusă prevede interzicerea fabricării și circulației producției alcoolice energizante, care va intra în vigoare începând cu 1 ianuarie 2023.

Recent, parlamentarul Dumitru Alaiba a luat în discuție în ședințele publice impactul negativ al alcoolului asupra sănătății, cu atât mai mult combinația alcool + cofeină și alte substanțe energizante. Deputatul spunea că în 2021, în Moldova au fost consumate 600 tone de asemenea băuturi. „Creștere de 3 ori față de anul precedent. În 2020 au fost consumate 200 tone. Asemenea băuturi sunt interzise în tot mai multe țări din cauza riscului sporit asupra sănătății”, preciza Alaiba, pe 8 iunie, potrivit newsmaker.md.ro.