Guvernul a adoptat un proiect de lege cu măsuri privind reducerea riscului seismic al clădiri, iar printre prevederi se găseşte și interdicția proprietarilor de a închiria locuințe aflate în imobile cu risc seismic ridicat.
S-a pregătit legea: nu se închiriază locuințele din blocurile cu risc seismic mare și nu se vând cele din blocurile consolidate
Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila a subliniat că programul conţinut în proiectul de lege este unul cu totul nou, faţă de cel încă în vigoare, unul „perimat şi expirat”.
„Este un program cu totul nou, bazat pe cu totul alte principii decât cel pe care-l avem în vigoare, vorbim despre Ordonanţa guvernului 20/1994, un program vechi şi o reglementare de 28 de ani care şi-a arătat limitele în mod evident. Este perimat şi expirat ca şi posibilitate de a aduce efecte pozitive pe acest domeniu”, a explicat Attila.
Proiectul de act normativ va merge în Parlament în procedură de urgenţă pentru aprobare, iar una dintre cerinţele acestui proiect legislativ este aceea de a crea o bază de date la nivel naţional, de a şti exact care clădiri, unde şi câte sunt expuse riscului seismic”, a declarat Cseke Attila.
De asemenea, programul propune un buget multianual, un program multianual, ceea ce înseamnă că prin contracte de finanţare încheiate pentru consolidare de risc seismic a acestor clădiri se vor încheia contracte cu execuţie de până la 4 ani care se vor putea prelungi încă 2 ani şi nu va mai fi necesară reaprobarea anuală”, a afirmat Cseke Attila, adăugând că finanţarea este 100% de la bugetul de stat şi este nerambursabilă.
Pe lângă blocurile de locuinţe care erau prevăzute ca fiind eligibile pentru consolidare de risc seismic, după OG 20/1994, se introduce şi o altă categorie de imobile eligibile, şi anume clădirile publice în care se desfăşoară diverse activităţi, de la educaţie, la administraţie şi sănătate, toate cele care găzduiesc servicii publice.
Ministrul a precizat că proiectul prevede o notare în cartea funciară privind interdicţia de vânzare a imobilelor sau locuinţelor consolidate pe o perioadă de 25 de ani. Proprietarii conștienți că un cutremur le-ar distruge locuința vor accepta condițiile.
„Dacă cineva doreşte, totuşi, să vândă acel apartament căruia i-a crescut valoarea în mod categoric prin această consolidare de risc seismic, atunci va trebui să restituie întreaga sumă care-i revine ca şi cotă parte din finanţarea dată de către stat”, a completat Cseke Attila.
Proiectul face parte dintr-un pachet mai larg de măsuri privind consolidarea de risc seismic, menţionând că există şi în PNRR alocate 217 milioane de euro pentru acest tip de consolidări de blocuri de locuinţe şi clădiri publice, a mai declarat Ministrul Dezvoltării.