Actual Lifestyle

S-a luat decizia. Înotătorii transsexuali interziși în competițiile olimpice feminine. Apare a treia categorie de gen la JO?

S-a luat decizia. Înotătorii transsexuali interziși în competițiile olimpice feminine. Apare a treia categorie de gen la JO?

Alegerile de gen sunt dezbătute în toate mediile, de la cele medicale, sociale, politice, până la cele sportive. O decizie controversată pentru unii, dar aprobată de alții, face referire directă la participarea trassexualilor în competițiile internaționale.

S-a luat decizia. Înotătorii transsexuali interziși în competițiile olimpice feminine. Apare a treia categorie de gen la JO?

Federația Internațională de Natație (FINA) a votat excluderea din competițiile feminine de elită a sportivilor care și-au schimbat genul după ce au trecut prin adolescență ca băieți. Mai exact, înotătorii transsexuali sunt interziși din competițiile olimpice feminine.

Totodată, FINA a anunțat că va căuta soluții pentru a înființa o nouă categorie „open”, în aceste competiții de înot, pentru cei care se identifică cu alt gen față de cel înregistrat prin naștere.

Noua politică FINA nu se aplică și în cazul federațiilor naționale și a campionatelor între colegii înotători, din NCAA-ul american. FINA pretinde că a luat decizia pe baza sfaturilor date de experți din medicină, drept legal și sport, așa că le recomandă federațiilor să urmeze recomandările sale.

Decizia FINA a fost luată după o ședință extraordinară, organizată la Campionatele Mondiale de Natație din Budapesta, cu 71% din voturile a 152 de membri, este descris ca fiind „doar primul pas către includerea totală” a sportivilor transsexuali.

Răzvan Florea, primul medaliat olimpic din istoria înotului masculin din România și câștigător al bronzului în proba de 200m spate la JO 2004, din Atena, a mărturisit că decizia FINA este una extraordinară.

„Mi se pare un lucru extraordinar. N-am nimic împotriva acestui fenomen, dar să se organizeze un campionat, cum se organizează pentru paralimpici, pentru oricare alt gen, și fiecare să își asume aceste lucruri. Cum să te aliniezi la star, tu fiind bărbat, la femei? Cred că Dumnezeu ne-a lăsat așa cum ne-a lăsat. Jocurile Olimpice moderne au o istorie de 116 ani și cred că ar trebui să mergem pe aceleași lungimi pe care am mers timp de peste 110 de ani. Indiferent că vremurile se schimbă, indiferent că au mai fost situații în trecut cu oameni care se transformă”, a mărturisit Răzvan Florea într-un interviu exclusiv pentru WOWbiz.

Este o decizie fair play, spune Răzvan Florea, primul medaliat olimpic din istoria înotului masculin din România și câștigător al bronzului în proba de 200m spate la JO 2004, din Atena.

„N-am nimic împotrivă, se poate organiza un campionat mondial pentru transsexuali, se poate organiza o paradă gay, se poate organiza orice. Așa mi se pare fair play.(…) Cum s-a luat această decizie, se poate lua o decizie și la nivelul NCAA, la nivelul campionatelor naționale din fiecare țară. Sunt țări care sunt mai dezvoltate și se lovesc de acest fenomen, cum ar fi SUA, dar sunt și țări care nu se gândesc atât de mult la asta, cu toate că ar trebui să se alinieze la statutul FINA, că, până la urmă, de acolo te inspiri”, a ținut să menționeze Răzvan Florea.

Foto: pixabay richenders (deschidere)/Pagina Facebook/ Razvan Florea/ (interior)